Подкрепата за ЕС се разраства


Въпреки широко разпространеното усещане за криза в Европа подкрепата за ЕС се разраства - както в Германия, така и в другите държави-членки на Общността. Това показва проучване, цитирано от националния ежедневник Die Welt.

Резултатите от анкетата показват, че ЕС има добър имдиж за 37 % от германските граждани - с осем процента повече, отколкото са били през последното подобно проучване, проведено през май 2016 г.

Делът на тези, които са с негативно отношение към ЕС е паднал от 29 % до 21 %. Останалите нямат мнение.

ЕС се възприема положително от 36 % от гражданите на Общността, докато за 25 % от тях образът на ЕС е негативен. Най-силна е подкрепата от възрастовата група 15-24 г., както в Германия, така и в останалите държави-членки.

Убедително мнозинство от германците (85 %) и (75 %)  от европейските граждани одобряват единната политика в областта на сигурността и отбраната. Като най-голям проблем 45 % от германците открояват миграцията, отбелязва в публикацията си Die Welt.


Европейският съюз направи още една стъпка към отпадането на визите за гражданите на Украйна, предаде Асошиейтед прес. Преговарящи от страните-членки на ЕС и Европейския парламент постигнаха споразумение за освобождаването на украинските граждани с биометрични паспорти от изискването за виза при престой до 90 дни в ЕС в рамките на 180-дневен период.  

Визовата либерализация ще се прилага за всички 28 членове на ЕС с изключение на Великобритания и Ирландия. Украинците няма да получат правото да работят в ЕС. Споразумението трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и министри от страните-членки на ЕС.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!