Андрей Ковачев: Важно е Турция да остане в проевропейска орбита

В началото на месеца турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция не се нуждае от членство в Европейския съюз. Преди дни обаче Мевлют Чавушоглу, турският министър на външните работи, обяви, че страната не е променила позицията си относно процеса на членство в ЕС и не смята да прекратява преговорите.
Как да тълкуваме тези противоречиви сигнали от страна на Турция и как ще бъде прието това от ЕС с оглед на събитията от последната година?
Още повече, че през последните месеци отношенията между ЕС и Турция се влошиха, Брюксел критикува Турция за погазване на правата на човека, а германския лидер Ангела Меркел призова да се прекратят преговорите с Турция за членство в ЕС.
Какви са политическите сценарии оттук нататък? Според евродепутата Андрей Ковачев е важно Турция да остане в проевропейска орбита, да иска да изпълнява европейското законодателство и да иска да бъде надежден партньор за Европейския съюз.
„А това дали в някакво необозримо бъдеще може и има такава вероятност да стане част от ЕС, е нещо, което въобще не го дискутираме в момента, защото към настоящия момент това просто не е политически възможно“, каза още Андрей Ковачев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!