Европейско финансиране подпомага бизнеспроекти


Жените съставляват 52 процента от населението на Европа, но едва 30 на сто от тях са стартирали свой собствен бизнес Катрин Вайс и Анике фон Гаген са дългогодишни приятелки, които през 2010 година създават в Берлин онлайн магазин за бебешки и детски дрехи, играчки и аксесоари. Днес в  "Таузенд кинд" работят сто служители, разказва основателката Вайс.

Много от моите приятели имат деца. Винаги се стараех да намеря най хубавият детски подарък за рождените им дни, но всъщност моите подаръци бяха най-скучни, а майките с опит донасяха интересните подаръци и изведнъж се сетих, че това е много добра бизнес идея - да създам ценни и специални продукти, които да улеснят майките, които не са експерти.

Преди десет години италианката Фабиола Руджеро напуска инженерната компания, в която работи, за да отвори чаен магазин:

Чаят винаги е присъствал в живота ми. Когато учех за изпити, винаги сядах да чета с топъл чай в ръка, а от чужбина си купувах разнообразни билки. Беше само интерес, но когато мои приятели ме заведоха на една китайска чаена церемония в Париж се породи голямата ми страст към чая и си обещах да се развия професионално в тази област. Не знаех кога, но бях сигурна, че ще се случи. За мен чаят е много повече от продукт. Това е култура.


И двата проекта са успешно реализирани, благодарение на европейско финансиране. Един от механизмите - инвестиционният план за Европа, известен още като "Плана Юнкер" цели да отключи обществени и частни инвестиции в размер най-малко от 315 милиарда евро до 2018 година. Над половината от финансирането от ЕС се предоставя чрез петте европейски структурио инвестиционни фонда, които се управляват съвместно с Европейската комисия и държавите от съюза. Предприемачите могат да получат и безвъзмездна помощ, разказва Нора Хесе, старши икономически съветник в представителството на европейската комисия в Германия:.

В рамките на хоризонт 2020, става въпрос за грантове. Всяка компания, която кандидатства има три различни фази за финансиране. В първоначалната фаза могат да получат грант до 50 хиляди евро. Трябва единствено да си развил идеята, до два месеца получаваш отговор, дали е одобрен проекта или не, до четири месеца получаваш финансирането. Следва втората фаза, в която предприемачите имат възможност вече да почнат конкретно да развиват проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!