Европейската комисия подкрепя инициативата за чиракуването в Европа

Да се насърчи чиракуването в Европа. Това е една от инициативите, които Европейската комисия подкрепя.

На някои места в Европа моделът на работа -  чиракуването, т.е. млади хора да отиват и да се обучават в индустрията, в частния бизнес, в малките и средни предприятия, е много добре развит - коментира Никола Миладинов, съветник "Преса и медии" в Представителството на Европейската комисия в България. - Като цяло 70% от чираците в някои държави започват работа веднага след като чиракуването приключи, т.е. предлагат им трудов договор. Даже в някои страни този процент нараства до 90. На други места обаче положението не е такова. Факт е, че през последните три години безработицата сред младите хора намаля по-бързо, отколкото общата безработица - от 21,4 % през 2014 г. на 16,7 %. Въпреки това тя продължава да бъде значително по-висока от средната стойност за Европейския съюз и това е обезпокоително.

Всъщност създаването на нови работни места за младите хора е един от приоритетите на комисията Юнкер, подчертава Никола Миладинов и пояснява, че именно затова ЕК предлага на държавите членки някои критерии, които те да въведат в своето законодателство и да помогнат както на младежите, на студентите и учениците, така и на бизнеса и предприемачите, които на практика да имат интерес да търсят и наемат младежи като чираци. 

Четиринайсет са критериите в предложената от ЕК рамка, като най-важните са: наличието на писмен договор, отчитане на резултатите в обучението, реална педагогическа помощ, здравословни и безопасни условия на труд, заплащане, социална закрила, проследяване на професионалното развитие на лицата, завършили успешно чиракуването.

А какви ще бъдат следващите стъпки в осъществяването на инициативата?
Комисията разработва нов набор от услуги, с които да помогне на държавите членки да въведат Европейската рамка за качествено чиракуване чрез обмен на знания и съвместно учене. За популяризирането на инициативата ще помогне и провеждането за втора поредна година на Европейската седмица на професионалните умения, която ще се състои от 20 до 24 ноември 2017 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!