Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предупреди:

Голямата разлика в стандарта на труд и живот може да разруши солидарността между страните в ЕС

Снимка: Георги Нейков, БНР
Мислейки за бъдещето, страните членки и институциите трябва  по-дългосрочното да планират бюджета на ЕС, защото само така подсигуряват финансирането на всички свои цели и важни проекти. И така се гарантира запазване и развиване на постигнатото. Това послание заяви на публична среща с медии, предприемачи и граждани европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

За да бъдем адекватни, да сме решаващ фактор, да защитаваме нашата култура, убеждения и ценности, трябва да сме европейски екип. За да реализираме бъдещето, което искаме, се нуждаем от дългосрочна европейска финансова рамка– подчерта г-н Йотингер и посочи 3 идеи, които смята, че са от значение за България: обща земеделска политика по отношение нахрани, меса, напитки; второ, - политиките на сближаване. Тук България е в незавидното положение да се падат 6500 евро Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението при 90 хил. в Люксембург и 30 хил. евро средно за ЕС.

Ако не можем да намалим тази разлика, тя ще унищожи солидарността в ЕС. Ето затова кохезионните фондове са толкова важни.

Йотингер отбеляза, че от държавния си бюджет България отделя 1% от БВП за ЕС, а в страната ни се връщат инвестиции за около5-6%, отнесени към нашия БВП. Третият акцент, върху който се спря еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси е политиката „Научни изследвания и иновации“ и е с хоризонт 2020-а.

Имаме европейска цел да инвестираме 3% от БВП в научни проекти. Сега отделяме едва 2%, а от България идват едва 0,3%. И чрез бизнеса, и чрез национелния бюджет тези средства трябва да се увеличат до 2%.

Бизнесът се нуждае от квалифицирани кадри, затова държавата трябва да инвестира в университетите, подчерта още Йотингер.
По думите му Европа има 500 млн. граждани, ние можем да бъдем лидери и в области, в които не сме откриватели, но както знаем своите силни области, така трябва да отчетем в кои сфери сме слаби и да се  развиваме. Нуждаем се от ежедневни реформи.

В срещата с граждани, медии и бизнеса еврокомисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси апелира при случаи на корупция хората да подават информация до европейските институции, за да има прозрачност и контрол.

В заключение еврокомисар Гюнтер Йотингер посъветва българите да определят приоритетите си и да изпратят ясни проекти до Брюксел. А Европа ще продължи да подкрепя България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!