Нов регламент на Европейската комисия за онлайн защитата на данни

евранет Петър Курумбашев

Фирмите, които поддържат интернет сайтове, ще трябва да прилагат регламента, предложен от Европейската комисия, за онлайн защитата на данни. Новото е свързано с това кой и при какви условия има право да обработва данни. Чрез изискванията към компаниите трябва да бъдат защитени потребителите, когато избират каква информация от интернет ще ползват .  

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев предложи промени в директивата за онлайн защита на данни, които бяха гласувани в комисията по промишленост, изследвания и енергетика:
Потребителят да може да въведе за себе си сайтове, за които той сигурен, че може да си дава данните и е полезно, и той ползва редовно.  И да се иска всеки път съгласие за това, когато някой сайт, който вие не познавате, дали да се разрешават тези "бисквитки" или не.
Притесненията на потребителите идват, че не само между другото се ползва вашето съгласие, по някой път дадено просто, за да искате продължите, а и заради това, че понякога се сканира и съдържание на имейли.

Фирмите, които поддържат интернет сайтове ще имат време до края на 2019 година , за да започнат да изпълняват новите правила. Предвидените глоби са до 20 милиона евро или до 4 процента от годишния оборот на компанията:
Друго предложение, което гласувахме в комисията  е всички първоначални настройки да бъдат на "не" -  тоест потребителят да не е разрешил нищо.  Другото нещо очевидно обаче, което трябва да си кажем е, че хората трябва да са по-внимателни оттук нататък и да внимаваш много, когато дават своето съгласие за различни сайтове.  Вече имаме информация и за компании, които купуват после тази информация и я използват например за политически цели  - за да ви накарат да излезете да гласувате или за да ви подтикнат да гласувате за определена политическа сила. 

Друго важно предложение се отнася до това да не се изисква изрично съгласие за проследяване в случай на изчезнало дете или спешно обаждане на телефон 112, допълни Петър Курумбашев. 
Повече по темата ще научите от звуковия файл. 
Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!