Св. Малинов: Могат да се финансират системи за ранно предупреждение

евранет Светослав Малинов

Общините Бургас и Камено кандидатстват за европейска помощ от фонд „Солидарност“ след наводненията, които причиниха бедствие в региона преди по-малко от месец. Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че вече е задвижена процедурата. Вече са изчислени щетите и е подготвена преписка с искане за субсидия.

Това, обаче, изисква време, поясни евродепутатът Светослав Малинов. Средствата по фонд „Солидарност“ са само една от възможностите. Малинов посочи, че има механизми, които трябва да се използват, за превантивни действия в такива случаи:

Добре е всяка местна администрация да проучи и да използва в максимална степен европейските фондове свързани със защита на населението при бедствия и аварии превантивно. Системите за ранно предупреждение, зависи от региона, зависи от опасностите, от историята, могат да бъдат финансирани с европейски средства. Това е най-добре да се направи дори и преди да е сполетян един регион от подобно нещо. Целта е тези системи да са, колкото може, по-всеобхватни“, коментира Малинов.

Ще се прецени дали щетите от бедствието отговарят на критериите да бъдат отпуснати средства по фонд „Солидарност“, посочи Светослав Малинов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!