Св. Малинов: Програма Еразъм е инвестиция в младите хора

Българският евродепутат Светослав Малинов ще подкрепи въвеждането на единен европейски сертификат за участие по образователна програма „Еразъм“. Инициативата е на група млади българи, които оцениха възможностите и резултатите. Според Светослав Малинов фактите сочат, че „Еразъм“ има голямо бъдеще.

Най-успешната, защото е най-известната, с която най-много хора свързват ЕС, и най-разпознаваема. Тя е истинска инвестиция в бъдещето, в млади хора. Това е програма за мобилност, научен обмен, движение между университети, може да се включат и преподаватели. Мощният символ, това са младите хора-студентите.

За 30 години програма „Еразъм“ доказа своята ефективност. Тя насърчава единно европейско образователно пространство.

З0- годишнината позволява тези статистики, че около 9 мил. европейци са били  участници в тази програма под една или друга форма. Най-важното за бъдещето на Еразъм е, че има консенсус между всички държави в ЕС , че тази програма трябва да остане, да получи повече финансиране и да се развие. Бъдещето на Еразъм е изключително светло. 

Какво трабва за знаят тези, които до сега не са имали възможност да участват в програмата. Трудно ли се кандидатства?

Първо това, което трябва да се знае,че близо 26 хил. студенти вече са участвали в програма Еразъм, още толкова в младежките обмени. Искам да насърча всички да видят тази програма, да се научат. Тя не е слажна за кандидатстване, не е с някакви много високи изисквания, не е недостъпна. Повече самочувствие, повече смелост да се кандидатства, да се възползват. Как може да се чувства един млад човек, когато му се дава една малка, но достатъчна да си покрива разходите стипендия? Посрещат го в друг университет, посрещат го в друга езикова среда, има възможност да вземе изпити, да учи, да се свърже с млади хора от друга страна учещи неговия предмет. Какво може да произтече от това? Само хубави неща. Въодушевлението от тази програма наистина е много хубаво, защото е в точния момент, за точните хора. Възможност да се пътува на младежка възраст. Това винаги е било нещо привлекателно. Децата извличат такава полза, че после им помага при търсене на работа. Еразъм има освен усещането за приятно прекарване, за нещо интересно, носи и пряка полза. 

„Еразъм“прави това, което е било привилегия на старите аристократични фамилии в Европа. Смятало се е, че младият човек може да бъде пълноценен наследник, ако извърши някакво пътуване в Европа, а сега?

Сега това е програма за всички, защото този древен обичай, че младите хора трябва да извършат пътуване, да разберат себе си и света, това е политика на ЕС, която финансираме всички ние. Няма как това нещо да не остави следи във всеки човек. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!