България получи категорична подкрепа за членство в Шенген на проведена дискусия в Европейския парламент

евранет Ангел Джамбазки

Евродепутати от различни страни заявиха подкрепата си България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство още през следващата година на дебат в Европейския парламент. Инициативата за дебата е на българския евродепутат Сергей Станишев, подкрепен от   групата на социалистите в ЕП. В дебата участваха още българските евродепутати Асим Адемов, Емил Радев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки. Европейските депутати призоваха Съвета да следва собствените си правила и поети ангажименти и да прекрати несправедливото блокиране на двете страни, което продължава вече повече от шест години. 
По време на дебата комисарят по миграцията и вътрешните работи  Димитрис Аврамопулус категорично потвърди позицията на Европейската комисия и подкрепата за членството на България и Румъния в Шенген, заявявайки, че „Обединен Шенген означава по-силен Шенген“. България е изпълнила всички критерии още преди 6 години и основната задача на страната ни ще бъде да убеди останалите страни членки, които са против членството ни, че не може да има двоен стандарт по тази тема. Българските евродепутати от всички политически  семействa, подкрепени от българските институции, изработиха заедно с румънските си колеги декларация за подкрепа на България и Румъния за Шенгенското пространство. Тази декларация ще бъде изпратена на председателя на Съвета на Европейския Съюз Доналд Туск  и до всички държави членки, които имат отношение по приемането на България и Румъния в Шенген. 
Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки не споделя оптимизма на много от своите колеги, според него ако се вземе  решение за присъединяване на България в Шенгенското пространство през следващата година то ще бъде изцяло политическо, а не на база изпълнените вече от двете страни критерии.
Повече за позицията на евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки ще разбере от репортажа на Д. Абрашева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!