Зелени зони, повече пешеходци и велосиопедисти

Виолета Булц за приоритетите и новостите в сферата на транспорта през 2018-а

За първи път ще излезем с регулации в сферата на градския транспорт, казва еврокомисарят по транспорта

За приоритетите, свързани с транспорта, разговаряме с еврокомисаря, който отговаря за този сектор - Виолета Булц. През 2017 година една от големите европейски конференции, свързани с финансирането на транспортните проекти, се състоя в София, след това дебатът по темата се пренесе в Талин, а през 2018 продължава в Любляна.

Виолета Булц коментира така важната връзка между транспорта и чистотата на въздуха и в този контекст набляга на така важната стратегия за прехвърлянето на товарния поток от тежкотоварните камиони към влакове и кораби. Да не забравяме, че един от приоритетите на финансовата рамка 2014-2020 е железопътният транспорт - каза комисар Булц, - инвестираме в подобряване на свързаността и уеднаквяването на стандартите в отделните страни-членки.

Тя продължава в трите акцента в стратегията за декарбонизация, а именно чистите и по-малко замърсяващите въздуха превозни средства; алтернативните източници на енергия и по-добрата организация на транспорта. През 2018 ще финансираме един нов тип градска архитектура на транспорта и създаването на мултимодални логистични центрове, така че отделните видове транспорт да се допълват, като за първи път ще излезем с регулации в сферата на обществения транспорт.

Но най-сериозен ефект върху чистотата на въздуха, убедена е Виолета Булц, ще има новото мислене в градските управи и обособяването на все повече зони за ходене пеша и каране на велосипед. И градският транспорт - да не забравяме, че Естония, от която поемаме европредседателството, е хубав пример в тази насока - нейната столица Талин е единственият голям град в Европа с безплатен градски транспорт. И това със сигурност спомага за чистотата няма въздуха там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!