Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС


Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

„Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с предизвикателствата, които стоят пред ЕС и разчитат на нашия премиер“, каза евродепутатът Асим Адемов.

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“… С този цитат на Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на ЕС и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск.

„Трябва да отбележим, че дойде човек от Полша, който да ни напомни какви качества носят българите. Атмосферата в Народния театър беше впечатляваща след речта на г-н Туск. Оттук насетне до края на председателството трябва да трупаме самочувствие, защото имаме повод“, допълни евродепутатът Андрей Новаков.

Сред най-важните въпроси, които ще бъдат решавани през следващата половин година, са преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г.

„Това са три изключително трудни задачи, така че за България предстоящото председателство ще бъде тежко изпитание“, каза евродепутатът Асим Адемов.

Чуйте звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!