Опозицията във Венецуела получи наградата "Сахаров" на церемония в ЕП

Опозицията във Венецуела получи наградата "Сахаров" на официална церемония в сградата на Европейския парламент в Страсбург. Този приз е най-високият в рамките на Европейския съюз и се връчва за 30-ти път на личности, отличили се със свобода на мисълта си в защита на основните човешки ценности.

В изказването си при награждаването председателят на Парламента Антонио Таяни отбеляза влошаващата се ситуация във Венецуела и призова за завръщане към свободните избори с участието на всички, за да може хората във Венецуела да изберат бъдещето си.

Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес заяви от името на отличените, че наградата е признание за майките, които се лишават от храна, за да спасят децата си, за децата, които ровят в боклука, за да заситят глада си, за възрастните хора, които умират заради липса на лекарства. Гладът е превърнат в политическа система във Венецуела: 75% от хората са загубили 10 килограма от теглото си през последните 12 месеца, посочи Борхес. Той призова за хуманитарна помощ и за внимателно следене на предстоящите президентски избори. 

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu

Още по темата в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!