Мария Габриел инициира създаването на група от специалисти за справяне с фалшивите новини

евранет Мария Габриел

40 представители на медии, академичните среди, представители на гражданското общество и големи технологични гиганти вече работят по проблемите за справяне с фалшивите новини. Групата е създадена по инициатива на еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел.

Никой не предлага гражданите ни да вярват или не на определени новини, но, ако няма възможност да се изясни темата, ако не предприемем нещо на европейско ниво, може да стане по-зле. Вече обсъдихме как да дефинираме фалшивите новини. Те трябва да са отделени и отличаващи се от нелегалното съдържание, определено със законите. В по-голямата си част фалшивите новини не са като нелегално съдържание. Този въпрос трябва да бъде изяснен.

Групата ще предостави основа за дебат на ЕК по темата, както и ще даде определение за "фалшива новина", но докато в Брюксел търсят дефиниции, в България софтуерната фирма на Георги Георгиев вече работи по система, която да подпомага журналистите - изкуствен интелект, чете, сравнява с глобалната база данни и сигнализира, че дадена новина може да съдържа неверни факти. Системата вече е тествана с реални журналисти от швейцарска агенция.

Целта на европейската група е също и да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. Председателят на групата е Мадлейн де Кок Бунинг, професор по право от университета в Утрехт (Холандия):

Изправени сме пред злонамерен проблем, с потенциално разрушителни ефекти за европейското общество. Трудното за групата ще е да направи правилен баланс между въпросите за правата на информираност, но и от друга страна - правото това, което получавате като информация да е точна, проверена и обективна информация.

Съставянето на групата е съгласувано с Европейската служба за външно действие и отдела за следене на дезинформацията, създаден покрай събитията в Крим. Препоръките й се очаква през март. Френският президент Емануел Макрон призова за законодателство за фалшивите новини. В Германия вече действат вече обяви, че ще глобява до 50 милиона евро социалните мрежи, ако не премахнат бързо фалшивите новини.

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!