ЕК прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат - най-широко използваният хербицид в ЕС

| обновено на 29.01.18 в 16:42


Европейската комисия прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат - най-широко използваният хербицид в Европейския съюз. Той се съдържа в много препарати срещу плевели, мащабна е употребата му в лесовъдството и земеделието. Експертите не са единни в мнението си относно веществото - Агенцията по рака на Световната здравна организация смята, че то „вероятно е карциногенно“. Органът по безопасност на храните на Евросъюза е преценил, че то е безопасно. 

В края на ноември миналата година държавите- членки гласуваха в подкрепа на предложението одобрението за глифозат да се поднови за срок от 5 години вместо обичайните 15. Страните от общността сега ще трябва да направят преоценка на всички продукти на основата на глифозат, които са налични на тяхната територия.

По време на дебат българският евродепутат Емил Радев поиска независими, задълбочени и прозрачни научни изследвания относно влиянието на глифозата върху хората и животните:

Продуктът глифозат е силно оспорван, тъй като има съмнения, че предизвиква ракови заболявания, тежки увреждания на плода в утробата на майката, сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт и редица други негативни влияния върху здравето на хората и животните. Ясни и категорични заключения за неговата токсичност или безопасност все още липсват.

От друга страна обаче продуктите, съдържащи глифозат, се използват широко в редица държави, не само в Европа, но и по целия свят. Това на практика означава, че дори неговата употреба на територията на Европейския съюз да бъде ограничена, влиянието му върху европейските граждани няма да бъде преустановено.

В тази връзка, за всички нас е изключително важно Комисията и държавите-членки да разполагат с достоверни данни относно реалното въздействие на глифозат върху здравето на хората и животните. Тези данни трябва да се основават на независими, задълбочени и прозрачни научни изследвания и проучвания.

Павел Поц от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и председател на Интергрупата по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие, коментира:

Ще видим дали парламента ще образува анкетна комисия. Бих искал комисията да разгледа неблагоприятните ефекти на това съединение, които до сега не са били подложени на оценка.

Холандският евродепутат Бас Ейкаут от Групата на Зелените и член на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните също изказа мнение:

Чрез интегриран контрол над вредителите могат да се постигнат същите резултати без използването на такива хербициди и пестициди.

Какво ще се случва оттук нататък: Комисията обеща да предприеме конкретни мерки в отговор на исканията на Европейската гражданска инициатива за забрана на използването на глифозат. Във връзка с изготвянето на законодателно предложение през този месец ще бъде публикуван доклад относно проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните, в който ще се направи преглед на съществуващото законодателство. Ще започне и провеждането на обществена консултация с цел да се подпомогне изготвянето на предложението, което ще бъде представено най-късно през пролетта на 2018 г.

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!