Момчил Неков: Единно законодателство и общ контролен орган срещу двойните стандарти в ЕС

евранет Момчил Неков

Проблемът с двойния стандарт при храните в Европейския съюз не е само български. Той е на цяла Източна Европа, смята българският евродепутат Момчил Неков. Като докладчик по темата в комисията по земеделие в Европейския парламент той припомни, че доскоро е било немислимо заставането против мултинационални корпорации. А сега те са принудени да признаят, че има двойно качество при храните.

Първият успех, който беше постигнат благодарение на Европейския парламент, беше, че Юнкер през септември 2017-та година по време на речта си за състоянието на Европейския съюз призна, че има такъв двоен стандарт. На тази база в Европейския парламент в няколко комисии се пишат доклад и становища към самия доклад. И в случая радостното е, че аз като българин пиша доклада в Комисията по земеделие.

В становището си до тази комисия Момчил Неков предлага създаването на общо европейско законодателство и общ контролен орган, които да ликвидират двойните стандарти на пазарите в старите и новите страни-членки на Евросъюза.

Да се създаде общ европейски орган, който да следи за това дали ще се предлага еднакво съдържание за едни и същи продукти в различни държави без разделение на Източна и Западна Европа.

Освен при храните, двоен стандарт се прилага и при нехранителните продукти, както и при услугите, обясни българският евродепутат.

Това е корпоративен расизъм и това е отношение въобще към източноевропееца. Реално чрез законодателството, което искаме да бъде изготвено от Европейската комисия, ние искаме точно тези неща да бъдат прекратени.

Общият европейски контролен орган ще следи дали големите корпорации прилагат двойни стандарти на пазара.

Защото от бизнеса твърдят, че те са упоменали много ясно на етикета какво съдържа самият продукт. Но ние нямаме проблем с разликите какво е упоменато на етикета. Ние имаме проблем, примерно, че в безалкохолни напитки на 100 милилитра разликата примерно е 3 грама захар. Примерно. Едно чаша е 200 – 300 милилитра, една бутилка е литър и половина или два литра. Вече виждате как се наслагват разликите.

Предвиден е и преходен период, в който, ако има разлики в стандарта на храните, на етикета изрично да е посочено на кои местни рецепти и предпочитания се дължат те.

Да е упоменато на самата опаковка по кое местно предпочитание е. Примерно продукт, който сме го видели във Франция, го купуваме в България. Но ако в България е различен, да бъде упоменато, че е примерно по местна чешка или хърватска рецепта, а не по френска рецепта, за да има разлики. Това да е етикетирано в този преходен период, докато се прекъснат всички двойни стандарти при храните.

До края на годината трябва да е готов анализът на хранителните продукти в различните страни-членки, за който Европейската комисия отпусна 2 млн. евро. Според Момчил Неков промените в европейското законодателство, които забраняват двоен стандарт при храните, трябва да са факт през 2019 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!