Върховенството на закона в Малта на фокус в Европейския парламент и в Европейската комисия

Критичен доклад от мисията на евродепутати във Валета след убийството на Дафне Галиция


"Мошеници навсякъде. Положението е безнадеждно", последите думи на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция  се появиха заедно с образа й  на тениски върху паметници в Малта на известни политически личности. Това стана в средата на януари точно три месеца след фаталния 16 октомври 2017, когато Дафне беше взривена от бомба в колата си. Най-известната журналистка със собствен блог в Малта работеше по Досиетата от Панама, а разкритията й за превръщането на Малта в офшорен банков рай за пране на пари и корупция стигат до информацията за офшорна фирма, свързана с премиера на страната Джоузеф Мускат, в която са получени 1 000 000 долара, от лидера на Азербайджан. Въпреки че, Малта отрича да е "европейската Панама", а и Съветът по икономически и финансови въпроси на ЕС в края на миналата година отказа да зачисли островната европейска държава в списъка на „данъчните убежища“ за съмнителни банкови операции, казусът с убийството на разследващата журналистка отекна в Брюксел.

Върховенството на закона в Малта влезе в светлината на прожекторите на Европейския парламент. Залата за пресконференции в сградата на ЕП в Страсбург беше кръстена на името на убитата журналистка, по подобие на залата за пресконференции в Брюксел, която носи името на убитата руска журналистка Анна Политковская.

Председателят на ЕП Антонио Таяни тогава, през ноември 2017, месец след убийството, заяви:

За мен като гражданин и като журналист както и като председател на Европейския парламент е чест за открия тази цеемония и да взема думата от името на всички 750 представители на Европарламента които ще се борим за да разкрием истината на убийството на Дафне Галиция.

Тогава Таяни заяви и че, Европейския парламент се интересува от състоянието на правосъдието в Малта:

Всеки път когато в тази зала има пресконференция хората, които ще говорят и хората, които ще слушат ще си спомнят, че тази зала е знак, че ние няма да отклоним погледа си от това, което става в Малта и ще продължим да настояваме за международно разследване защото не знаем къде е краят на тази трагедия.

Евопейският парламент направи проучвателна мисия в Малта,  а на изслушването на резултатите от силно критичния доклад на европейските депутати, в края на януари 2018, в Брюксел бяха и синовете на Дафне Галиция и малтийският министър на правосъдието, който отхвърли всички обвинения към малтийското правителство.

Неубедително, според г-жа Роберта Метцола, член на европейския парламент от Европейската народна партия.

Имаме правителство, което твърди, че всичко което ЕП казва по случая е  лъжа, и не дава цялата картина, но от друга страна чуваме какво казват гражданските организации - че има нещо има нещо гнило в Малта, което е превзело институциите и че има корупция на всички нива. Кой казва истината? Хората припомнят убийството на Дафне и подтискането на всички гласове, които не са съгласни с правителството. От друга страна чуваме министърът на правосъдието, който казва обратното.

Резултатите от мисията на Европейския парламент във Валета за установяване на фактите бяха обсъдени в Комисията по гражданските свободии, и в тази, която се занимава с прането на пари и укриването на данъци. В доклада евродепутатите призовават Европейската комисия да прецени дали властта във Валета изпълнява напълно евро-директивата срещу прането на пари и дали защитава свободата на медиите.

А говорителят на Европейската Комисия Александър Уинтърстейн потвърди, че ЕК настоява за независимо разследване върху убийството на журналистката.

За нас най-важното е да има независимо разследване на убийството, което да доведе до изплравянето на виновните пред правосъдието. Малтийските власти трябва да покажат своят ангажимент по случая и да доведат нещата до край.

Евродепутатите искат и проверка на продажбата на евро-гражданство, което Малта предлага на богати инвеститори, включително олигарси от Русия и милиардери от Персийския залив. А според публикация от 2 февруари на в-к Гардиан,  Европейският банков орган (ЕБО), който работи за гарантиране на регулирането и надзора в европейския банков сектор, е започнал по заявка на ЕК и ЕП  предварителни проучвания върху банката, попаднала в журналистическите разследвания на Дафне преди нейното убийство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!