За модернизиране на транспортната инфраструктура в България са необходими над 7 милиарда евро


За модернизиране  на транспортната инфраструктура в България за периода 2021- 2030-та година са необходими над 7 милиарда евро.

От тях над 4 милиарда евро са за изграждане на направленията от основната мрежа, а над 2 милиарда евро са за широкообхватната. Това обясниха от министерството на транспорта на конференция посветена за Инвестициите на ЕС в транспорта  -перспективи след 2020 година.  Пакетът за мобилността е важен за България и страната ни очаква подкрепа от Европейския съюз.  Евродепутатът Андрей Новаков, каза че след 2020-та година ЕС трябва да инвестира по 10 милиарда евро годишно в транспортните мрежи на страните членки, но приразпределението на средствата  трябва да се преценява социалния  индекс на различните общини.

За набавяне на необходимото финансиране за изграждането на модерна транспортна инфраструктура от една страна е вариант да се  използват средствата, които Великобритания ще плати, за да излезе от ЕС.  Друга възможност за набавяне на финансиране е  да се намалят бюджетните  средства по останалите пера на Механизма за Свързана Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!