Нова сделка за бежанците с Турция


Сделката за бежанците между Европейския съюз и Турция работи и от единния европейски бюджет трябва да бъдат отделени още средства, смята еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер. Сделката беше сключена през 2016-та година и чрез нея Европейският съюз осигури три милиарда евро за Турция. Това беше само една от мерките, които съюзът взе за решаването на кризата с мигрантите, чийто пик беше през 2015-та и началото на 2016-та година. "От 2015 година насам си сме използвали доста голям ресурс, за да финансираме проекти, свързани с бежанците. Това се случи благодарение на гъвкавостта на бюджета. Ние оказахме помощ на най-засегнатите страни, каквито са Гърция, Италия и България. Сега е време да постигнем регулярност в системата. В добавка ние инвестирахме три милиарда евро за проекти, които са насочени към живеещите в Турция бежанци. Сега тези пари се използват от турската страна, според споразумението, което има с Европейския съюз. Идва времето, в което трябва да се запитаме дали искаме ново споразумение с Турция. Трябва ли да дадем нови три милиарда евро. Аз лично подкрепям сключването на ново споразумение", заяви Йотингер. 
Въпреки че Унгария е една от държавите, които имат много крайна позиция по темата с мигрантите, външият й министър Петер Сиярто е категоричен, че сделката с Турция работи. Според Петер Сиярто, на истинските бежанци - тези, които бягат от войната, трябва да се осигури възможност да живеят близо до родината си. По този начин, когато войната приключи, те лесно ще могат да се приберат и да започнат живота си отначало. За всички останали икономически мигранти, не трябва да се правят изключения. Именно затова Петер Сиярто подчерта, че несъгласието е свързано само и единствено с квотната система, а не с инвестициите в това бежанците да бъдат спирани преди да влязат в Европейсия съюз. 
Миграцията е един от ключовите въпроси, които трябва да бъдат решени, категоричен е и еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Това ще е и един от ключовите приоритети в следващата многогодишна финансова рамка, която ще бъде представена през месец май догодина. ​




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!