Истанбулската конвенция и домашното насилие

евранет сергей станишев


През последните седмици се води изключително бурна дискусия в българското общество, нещо като културна война с много фалшиви, измислени за мен аргументи, които не отговарят на целите, на съдържанието на Истанбулската конвенция, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него един глас в тази война на думи изобщо не се е чул - на жените, които реално са жертва на домашно насилие, както и на хората, които работят с тях, помагайки им да преодолеят травмата.

Сергей Станишев обяснява колко кризисни центрове  има в България и колко малко всъщност са те на фона на статистиката,че всяка трета жена в страната ни и изобщо в ЕС е ставала жертва на домашно насилие.

Конвенциите на Съвета на Европа, каквато е и Истанбулската, целят да няма конюнктурност- обясни Сергей Станишев

Станишев посочи, че публично и преди доста време е заявил позицията си и още повече е убеден в нея след днешната среща. Конвенциите на Съвета на Европа, каквато е и Истанбулската, целят да няма конюнктурност. По думите му подобни конвенции са необходими, защото при наличието на мащабен обществен проблем, като домашното насилие например, трябва да има достатъчно мощни общи инструменти, които да задължават всяка държава да има трайна политика за преодоляване на проблема.

Лидерът на ПЕС определи като неразбираема позицията на БСП. Той каза, че се радва за това, че БСП ще инициира законодателни промени, свързани с домашното насилие. Според него обаче има и други по-силни инструменти, защото и в действащото законодателство съществуват огромни пролуки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!