ЕС и ползите от глобализацията и политиката за развитие


Ползите от глобализацията и политиката за развитие представи на дискусия на Дипломатическия институт. Според Стефано Мансервизи, ръководител на дирекцията в Европейската комисия, която отговаря за Международното сътрудничество и развитие пред българското европредседателство стоят няколко предизвикателства. Разговорите с Тихоокеанските острови, заради промените в климата и борбата срещу насилието над жените са две от тях….Според Мансервизи България има потенциала за водене разговори и със страните от Африка по темата миграция.

Защо работим в Африка! Ние разбираме, че Африка е близо до нас. Едва на 12 километра от Испания. Ние сме част – геополитически и геоикономически…ЕС преразглежда политиката на международно развитие. Говорим за една Европа, действаща като една структура по отношение на трети страни. Целта ни е постигане на мир. Всичките пари, които са заделени за развитие трябва да бъдат част от обществени и частни инвестиции. Затова в Европа трябва да променим партньорите, с които работим. За да създадем повече работни места. Самите хора искат да живеят мирно и затова трябва усилията да бъдат насочени към подобряване на тяхното положение. Само 0.3 процента са мигрантите, които идват от Африка в Европа. Трябва да седнем на една маса с тях, за да говорим как може да има работни места в техните държави. За европейските компании това е възможност за инвестиции.

Стефано Мансервизи посочи, че България има опит като страна в преход и затова е важно този опит да бъде споделен с Централно-азиатските държави. И призова за нов начин за формулиране на политиките. Заместник – министърът на външните работи Юрий Щерк посочи, че България вижда участието в процеса в рамките на програмата 2020 на ООН. И допълни…

Нашата задача, като председатели, ще е не да открием някакви собствени самостоятелни супер амбициозни цели, а да съдействаме щото да продължи по-ясното дефиниране и определяне на задачите на Европейския съюз като общност по отношение на постигането на тези цели за подобряване и усъвършенстване на наличния инструментариум за провеждане на политиката на Европейския съюз за сътрудничество за развитие за повишаване ефективността на използването на фондовете. България от една страна ще се стреми да увеличи своя капацитет за участие в политиката на Европейския, съгласуваната политика на Европейския съюз за сътрудничество за развитие и да повишава своя Национален капацитет за осъществяване на своята Национална политика на сътрудничество и развитие за развитие. Този капацитет е свързан както с по-добро ресурсно обезпечаване на това направление. България ще трябва да се стреми да постигне стандарта на Организацията на за икономическо сътрудничество и развитие и рано или късно, това е 0,7 процента от брутния национален доход, отделяни за развитие. Ще се стремим да подобрим нашата нормативна база.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!