Илхан Кючюк: Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз

евранет Илхан Кючюк


Темата за Западните Балкани е във фокуса по време на българското Европредседателство. Страните от Западните Балкани ще влязат в ЕС, когато са готови - Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са от изключителна важност за ЕС. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на неформалната среща на министрите на външните работи /Гимних/, която се проведе в НДК.

В интерес и на България, и на Европейския съюз е всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани едновременно. Това обясни за Радио Видин евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк, който е и докладчик за напредъка на Албания.

"Рано или късно, Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Това е и политически, и морален ангажимент на страните-членки на Съюза. Намираме обаче и някои обезпокоителни момента- там се говори за интеграция вероятно до 2025 година, също така и при изпълнението на критериите. Ние не казваме, че това трябва да бъде безпринципно разширяване, напротив. Затвърждаваме своята позиция, че това трябва да бъде въз основа на приети критерии. Сърбия и Черна Гора вероятно ще се присъединят евентуално 2025 година, Македония и Албания евентуално някъде във времето, не се знае какво ще стане с Босна и Херцеговина, както и Косово. Ние смятаме, че един такъв процес, който не е цялостен няма за цел да обвърже региона и културно", обоснова се Илхан Кючюк.

Едно стратегическо обвързване на всичките държави като потенциал за приемане в ЕС би внесло още по-голяма сигурност в региона, а това е интересът на България, допълни Кючюк.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!