Мария Габриел за Истанбулската конвенция

евранет Мария Габриел


Равенството на половете е въпрос на ценности-казва еврокомисарят Мария Габриел ,коментирайки необходимостта от ратифициране на Истанбулската конвенция,чиято основна цел е борба срещу домашното насилие.Според Габриел именно конвенцията е инструментът,който позволява системна защита на жертвите на насилие.

Мария Габриел обяснява,че всяка трета жена в ЕС е жертва на домашно насилие и за преборването с този феномен са нужни общи действия на държавите-членки ,както и законодателни промени.Според нея е много важно това да се случи поради фактът,че и деца косвено или пряко стават жертви на насилниците у дома.

Какво бихте  казали на противниците на ратифицирането на конвенцията предвид и фактът,че официално двеполитически сили,една от които е коалиционен партньор на ГЕРБ се обявиха против?

Еврокомисарят отговаря,че в това си качество няма как да коментира поведението на политическите партии,но вярва в диалога и разума,а повдигането на въпроса за Истанбулската конвенция показва важността на промлема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!