Здравословното хранене сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Снимка: Мария Димитрова
Качеството на храната и здравословното хранене на децата е един от приоритетите в сектор "Здравеопазване" на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Темата бе във фокуса на международна конференция на експертно ниво, която се проведе в началото на месеца в София. В края на април, отново у нас, на форум с участието на еврокомисар Вера Юрова ще бъде обсъждан проблемът с двойния стандарт на храните в различните страни на Европейския съюз. Дискусиите очертават значимостта на здравословното хранене - според нашите и европейските експерти то трябва да бъде насърчавано, така че да стане водещо при избора и на потребителите. Именно нездравословното хранене е причината за възникване на хроничните заболявания.

Проблемът има и икономически аспект подчерта представителят на Главна дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия Джон Райън - в момента за хроничните заболявания се изразходват 70 на сто от парите за здраве на ЕС. Експертите са единодушни за необходимостта от производството на здравословни, а не само безопасни храни, извършване на научни изследвания за въздействието на състава на храните върху здравето. На ниво Европейски съюз се обсъжда проект на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, който да ограничат рекламите на храна за деца. Тя е на финален етап и трябва да бъде завършена в рамките на Българското председателство.

"Обсъждането е в контекста на промяна на аудиовизуалните услуги- интернет, радио и телевизия - важно е в контекста на тези медии уязвимото население да бъде защитено. От Европейската комисия предложихме да има специални правила в маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини, и това да се вижда от младото поколение. Това се отнася и за алкохола. EK предлага това да са доброволни мерки, но ще подчертаем важността да се контролира маркетингът на определени продукти сред децата, за да се борим със затлъстяването сред тях".


Проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика на Министерството на здравеопазването обясни, че общ проблем за страните от ЕС е високият дял на деца със затлъстяване и наднормено тегло:  

"Сериозен рисков фактор за развитие на по-късен етап на определени рискове за здравето, свързани с хроничните болести, така че борбата и превенцията на хроничните болести е много важна. Следващият общ проблем, който беше очертан е намаляване на натиска на маркетинга и рекламата на храни за деца. Другият много важен аспект, в който ще се продължи да се работи, е реформулирането на храните и превръщането на здравословния избор в най-лесен".


Омбудсманът Мая Манолова призова за единен контрол върху добавките в храните в страните-членки, както и за финансиране на изследвания на влиянието им върху организма на ниво Европейски съюз. Омбудсманът заяви, че въпросът за двойния стандарт на храните, произвеждани за различните страни в ЕС, ще бъде дискутиран в края на април, отново в рамките на Българското председателство:

"Това не е проблем само на България. Това е проблем, повдигнат от страните от Вишеградската четворка плюс Хърватска, Словения, Румъния, Гърция, и проблем, по който има непримиримост от страна и на правителствата на тези държави. Всъщност решението е в промени в европейското законодателство, което да забрани да се предлагат едни и същи храни под една и съща марка (с различно качество) в различни точки на европейския пазар. Ако това се случва, то да е указано, че продуктът е произведен по рецепта специално за съответната държава, така че потребителят да е информиран. А също така, тъй като местните органи за контрол не могат да се справят с големите мултинационални компании, тук става дума за много пари, е добре контролът да е на европейско ниво".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!