Федерика Могерини: Ситуацията в Сирия остава драматична. Европейският съюз продължава да обръща сериозно внимание на конфликта.

| обновено на 15.03.18 в 14:43
Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Военните лостове не са достатъчни, за да придвижат процеса напред, казва за Сирия върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Конфликтът в Сирия започна преди седем години, отне живота на стотици хиляди цивилни и превърна милиони в бежанци. Решаването на кризата изглежда все по-трудно - на фона на интересите на различните играчи в региона. Приетата в края на февруари резолюция на Съвета за сигурност на ООН за едномесечно хуманитарно прекратяване на огъня продължава да не се спазва. Как Европа може да посредничи за решаването на кризата? В края на април Брюксел, заедно с Организацията на обединените нации, ще бъде домакин на втора конференция за бъдещето на Сирия и региона, казва Могерини:

Международният форум ще насочи вниманието към два аспекта. Първият и най-важен е хуманитарната подкрепа за сирийците, както в страната, така и в съседните държави: Ливан, Йордания и Турция. И второто, по-важно, подкрепата за ООН за политическия процес в Женева. Това е единственият начин да се започне реален политически преход в страната, така че Сирия да стане дом на всички сирийци и да се противопоставим на Ислямска държава. Европейският съюз е готов да мобилизира своите ресурси. Имаме икономически лостове. Можем да работим с международни партньори, за да се мобилизират ресурсите, необходими за бързото възстановяване на Сирия и за демократичния й преход. Не виждаме друга алтернатива. Всички пътища водят към Женева!

Тамразличните страни в конфликта се опитват да намерят решение на кризата. Но до момента нито един кръг от преговорите в Женева не помогна значително за прекратяването на военните действия в Сирия. Може ли Европейският съюз да подкрепи възстановяването на Сирия, ако няма напредък в политическия процес? И какво може да направи Брюксел в икономическата сфера?

Това, което може да направи Европейският съюз за процеса на преговорите, водени от ООН, е подкрепа за сирийската опозиция, която е по-подготова да се ангажира с процеса. Не можем да постигнем всичко, защото нямаме контакти със сирийския режим. Участваме в разговори с регионалните играчи, които имат лостове и могат да влияят на Дамаск, за да е сигурно, че сирийският режим ще участва в преговорите за мир в Женева. Това е в интерес на всички ни, за да се гарантира, че преговорният процес, ръководен от ООН, ще поеме друг курс и ще започне да се занимава с реалното съдържание на политическото споразумение. Бихме искаме конференцията да се използва, за да се мобилизират ресурси за възстановяване, особено в районите, които вече са освободени от ДАЕШ. Защото сирийците на искат война, а да се върнат към нормалния си живот, подчертава Федерика Могерини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!