Двойният стандарт на храните в страните в Европейския съюз

Всеки се интересува какво слага в чинията си. Двойният стандарт се констатира най-вече в пакетираните продукти.

Храните от една и съща марка на различните пазари се предлагат с различно съдържание и качество. Това потвърди еврокомисарят Витянис Андрюкайтис, който участва в конференция за качеството на храните.
Според него в някои страни е много популярно схващането, че има разделение на качеството на храните в ЕС, тъй като потребителите от Източна Европа смятат, че получават храни, които са второ качество. Но категорично отрече това да е истина, както и че  в хранителните продукти се влагат опасни за здравето Е-та.

Нека поясня, една съща храна е с различни цени в отделните държави. Това зависи от различни фактори. Като например данъчно облагане, супермаркети, маркетинг - поясни еврокомисарят Андрюкайтис. - Но когато говорим за двоен стандарт на качеството,  означава, че имаме различни съставки на един и същ продукт. Това е много голямо предизвикателство и за производителите, и за потребителите, и за регулаторите. Така че, когато стане въпрос за качество, не слагайте знак за равенство с безопасност, защото те са различни! Това е политическа битка. Проблемите за различно качество на храните са актуални навсякъде. Ние караме 28-те страни членки да оценят храните и им плащаме за това.

Безопасността на храните и ограничаването на потенциалното вредно съдържание в тях е тема, която също бе повдигната. На един от поставените въпроси от гражданите, Андрюкайтис - в ролята си на медик, отговори, че всички Е-та в храните могат да бъдат използвани, но само ако са абсолютно безопасни. Но според специалиста по здравословно хранене Яна Данилова безопасни Е-та в пакетираните храни почти няма.

Становището на Десислава Танева - председател на ресорната парламентарна комисия по земеделие, е че трябва да бъде променена регулацията, за да може потребителските очаквания да бъдат удовлетворени напълно. Още от семейната среда, детските градини и училищата децата трябва да бъдат научени на това кои са принципите на здравословното хранене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!