Толерантността в Западните Балкани е ключ към Европа

В Европейската година на културното наследство ще се проведе форум в България

евранет плюс Асим Адемов

България през 2018-та активно участва в Европейската година на културното наследство. В инициативата са включени десетки градове с различни прояви в цяла Европа. 

Идеята е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство на стария континент. Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Жан-Клод Юнкер. Евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ/ ЕНП ни запознава за инициативата „Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“, която ще се проведе в София през май.

Тази идея се роди по време на ротационното председателството на Република България на Съвета на ЕС, като основен приоритет за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, но ние още от миналата година работим с моя екип по темата за толерантността.

Идеята цели да представи културното многообразие на Балканите, чрез форум или съвместна работа на неправителствените организации, с участието на любителски състави от различни религиозни общности от Република България и Балканите.

Бих искал да допълня, че културното наследство съществува в множество различни форми: материално наследство, нематериално наследство, цифрово наследство и природно наследство, като нашия форум попада в нематериалното културно наследство, което дифинира обичаи, форми на представяне и изразяване, знания и умения – както и свързаните с тях инструменти, предмети и културни пространства – които хората ценят. Форумът ще го организираме заедно с моя колега Андрей Ковачев и ще има за цел да предостави платформа за диалог между представителите на държавите от Западните Балкани. Имаме за идея да съберем на  едно място представители на заинтересованите страни в сферата на религиозната и етническата толерантност.

2018 –та година ще протече под мотото “ Културното наследство за една по-надеждна Европа“ и ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната година участват всички 28 държави членки. Асим Адемов подчертава значимостта:

Аз лично смятам, че глобалният културен пейзаж претърпя бързи промени през последните няколко десетилетия. Търсенето на обмен и на междукултурно сътрудничество нарасна със същото темпо като цифровата революция. В свят изправен пред много предизвикателства и конфликти, културата разполага с огромен потенциал за преодоляване на разделенията, укрепване на уязвимите общества и подобряване на международните отношения. По света Европа се възприема като богат на културно наследство и на динамични творчески сили континент. Затова културата трябва да бъде неразделна част от външната дейност на Европейския съюз.

Европейските дни на културното наследство през 2018 включват над 70 000 събития. Общият бюджет на годината е 8 милиона евро, повечето от които ще се използват за финансирането на международни събития.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!