Европейската комисия предприема нов опит да ограничи използването на пластмаса


Произвежда се за пет секунди, използва се пет минути, разгражда се за 500 години. Що е то? От средата на 50-те години пластмасата е масов продукт. От тогава до сега сме произвели над осем милиарда тона, голямата част от тях са в сметищата, но и в океаните и реките. Рециклирана е едва една трета. Вече научно е доказано наличието на пластмасови микрочастици в човешкия организъм. Европейската комисия предприема нов опит да ограничи използването на пластмаса.

„Не можем да живеем без пластмаса, но тя бавно ще ни убие, ако не променим политиката си. Ние вече ядем и дишаме пластмаса!", заяви вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс при представянето на стратегията. До 2030 г. трябва да се наложи задължителната повторна употреба на всички видове пластмаса. За рециклиране комисията е отделила вече 250 милиона евро и обещава допълнителни 100 милиона евро до 2020 г. за научни изследвания в областта. Освен това еврокомисията смята, че разходите за рециклиране на пластмаси може да се намалят с около 100 евро на тон.

„Трябва да се запитаме, защо използваме толкова много пластмаса. Отговорът е лесен – пластмасата е евтина и за това трябва да поскъпне. Трябва да направим хората чувствителни за тази тема. Има най-различни варианти. Забраната е един от тях, но на последно място“, смята депутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Мартин Хойслинг. Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер дори предлага налагането на данък пластмаса, като се надява, че така ще може да запълни част дупката в бюджета на ЕС, която ще остави напускането на Великобритания.

Директивата на ЕС, която установява правната рамка за третирането на отпадъците, вече задължава страните членки да повишат квотата на рециклираните отпадъци на 65% до 2025 г. и на две трети през 2030 г. Въпреки това има място и за новата стратегия на Европейската комисия, смята вицепрезидентът й Франс Тимерманс: „Застрашено е нашето здраве и трябва да направим нещо. Но просто да забраним употребата на пластмаса не е решение. Решението е в създаването на икономически условия, които да облагодетелстват рециклирането и повторната употреба на пластмаси. Трябва да извадим пластмасовите отпадъци от моретата и океаните и да създадем условия за рециклиране на пристанищата.“

От 2015 г. в  ЕС действа и директива за намаляване на потреблението на найлонови торбички. По данни на МОСВ България е сред първите държави членки, които още през 2011 г. въведоха ограничителни мерки за тях чрез заплащане на продуктова такса за брой. Мерките дадоха резултат още преди приемането на европейската директива. Употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50%, сочи изследване на Евробарометър за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!