Актуални промени в Европейската конвенция за горите и позицията на ЕС в предстоящия форум на ООН за горите в Ню Йорк

Устойчивото развитие на горите в Европа  и  нуждата от промени в Европейската конвенция  бяха основните акценти  на работната среща в София  на  Генералните директори  в сектор „гори“ на държавите- членки  и експерти от ЕК , която  се проведе в рамките на българското председателство на СЕ. На нея беше  обсъдена  позицията на ЕС за предстоящия форум на ООН за горите, който ще се проведе през месец май. Климатичните промени  и  влиянието им върху здравословното състояние на горите , а и на хората, използващи нейните ресурси, налагат  необходимостта от по-мащабни правни споразумения, които дори излизат от географските рамки на Съюза, споделя  Альоща Реквард от Германия . Устойчивото  развитие на горите се нуждае от много прецезиран баланс на  дейностите по опазването им и  използването на ресурсите в тях, категоричен е  Генералният директор в сектор „гори“ на германското  министерство.

Националната  горска  политика в  Унгария се изпълнява по стогодишна стратегия.  По време на нейното прилагане горските територии са се увеличили  до 20 процента , а в следващата цел  е заложен ръст от поне 7.  Най- важният въпрос  според генералния секретар в сектор  гори Акош Урбан е  да  се опази горският фонд в Европа от негативните влияния на климатичните промени.

След края на работната среща в София  представителите на европейските държави засадиха дръвчета и така поставиха началото на млада европейска гора. Дан Бургер от Европейската комисия беше  силно впечатлен от  вековните български гори и големият процент, които са част от мрежата  Натура 2000.

Чуйте звуковия файл...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!