Европейска помощ в областта на социалните иновации

Каква е подкрепата, която оказва Европейският съюз на своите членове в областта на социалните иновации?

Първо, що е то социална иновация? Според възприетото определение, това е разработване и прилагане на нови идеи, продукти, услуги и модели, които отговарят на определени социални потребности и целят формирането на нови социални отношения или сътрудничество. Социалните иновации са насочени към подобряване на благосъстоянието, както на отделния индивид, така и на общностите, в които битува той. С цел да стимулира инвестирането в социалните иновации, Европейският съюз е разработил и различни финансови инструменти за това.

Един от тях е чрез процедурата "Транснационални партньорства" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Тя е отворена за кандидатстване до 11 май в 17:30 часа българско време. С изпълнението на процедурата се цели трансфер и въвеждане на социални иновации, добри практики, партньорски подходи към намиране на решения за общи проблеми, изграждане на партньорски умения в сферите на пазара на труда, социалното включване, здравеопазването, равните възможности и недискриминацията, условията на труд и изграждането на административен капацитет в тях.

Общата финансова рамка по процедурата „Транснационални партньорства“ възлиза на 4 389 000 лв. Кандидатите могат да разчитат на помощ от 50 000 до 200 000 лева. Задължително изискване е да има един или повече партньори от друга страна член на ЕС. За целта, преди кандидатстването, партньорите сключват споразумение помежду си. Това става чрез спецалната интернет платформа за транснационално сътрудничество в рамките на Европейския социален фонд (ec.europa.eu/esf/transnationality). Всяка организация канидатства за финансиране пред управляващия орган на своята страна.


Кой може да кандидатства по процедурата - чуйте подробности в записа на интервюто с Анна Генчева, управител на софийския Областен информационен център за еврофондовете, организирал и обучение по темата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!