25 години Единен пазар в Европейския съюз. Дебат за възможностите за подобряване и задълбочаване на вътрешния пазар


Тази година Европейският съюз отбелязва 25 години от създаването на единния пазар. Това е най-голямото икономическо пространство без граници в света и обхваща над 500 милиона души. Единният пазар  обединява 28-те държави-членки на Европейския съюз и 4 страни извън него.  За две десетилетия и половина вътрешният пазар на Европа доведе до създаване на близо 3 милиона работни места, хората получиха нови свободи и възможности - свободно да пътуват, да учат, работят и живеят отвъд ганиците на родината си. Свободното движение на стоки генерира 25 % от Брутния вътрешен продукт всяка година, стимулирайки заетостта и инвестициите. Изграждането на Единния европейски пазар обаче не е приключило. Предизвикателствата пред него са изключителни и нито една страна членка не може да се справи сама с тях, но и възможностите са огромни. Това отбелязаха  министрите на икономиката на страните членки на ключов форум в Брюксел, председателстван от българския министър на икономиката Емил Караниколов, който посочи:

"Трябва да се възползваме от възможностите, за да запазим лидерската си позиция в много сектори и да ги възстановим там, където конкурентите ни почти са ни изместили"

Как да се подобри и да се задълбочи единния пазар - важни въпроси, пред които са изправени страните членки. Водещите държави Германия и Франция подкрепят задълбочаване на вътрешния пазар с балансиран интерес и на предприятията, и на потребителите. Жени Стефан - държавен секретар - Франция:

"Трябва да се засили надзора над пазара, така че операторите от трети страни да спазват европейското законодателство. Европа трябва да се справи и с нелоялната им конкуренция"

Виргиниюс Синкявичус - министърът на икономиката на Литва, постави и друг важен акцент:  

"В някои случаи, обаче, национални и общоевропейски решения,като например, командироването на работници или прекомерни изисквания за транспортните услуги, могат да нарушат интегритета и ефективността на единния пазар"

Маргарите Шрамбок - министър на икономиката на Австрия, призова за по-малко бюрокрация за гражданите в Европейския съюз:
 
"Темата за цифровизацията в областта на конкурентоспособността е основен елемент в единния пазар. Затова и нашето предстоящо председателство ще постави сериозен анцент върху нея"

Днес имаме твърде много институции и Единният европейски пазар не се развива с необходимите темпове, предупреди еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Биенковска:

"Нека се възползваме от всички възможности, да чуем гласа на гражданите и фирмите, и тогава да възприемем подход за единния пазар, който е обвързан с индустриалната политика, и да търсим взаимодействие между правилата. Трябва да си послужим с целия инструментариум, който имаме, включително за финансиране, за насърчаване на конкурентноспособността на фирмите. Нека да работим по единния пазар, който отговаря на новата епоха с изкуствения интелект, новите технологии, интернет и най-вече данните. Имаме нужда от Единния европейски пазар, който е отворен и интегриран."


За "Евранет +": Виолета Ашикова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!