Вера Йоурова: Въвеждаме по-точни забрани за двойни стандарти при храните

Вера Йоурова

Законодателният пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен, за да защити потребителя, който по думите на еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, е по-слабата страна в отношенията с търговците.

Пакетът предвижда засилване на правата на потребителите онлайн, отстраняване на двойния стандарт в качеството на стоките в Евросъюза, единни санкции за нарушение, както и механизъм срещу двойните стандарти на продуктите, който дава възможност да се подават колективни искове, когато голям брой потребители са засегнати от нелоялни търговски практики от страна на търговци или производители.

Въвеждаме по-точни определения на забранените двойни стандарти на хранителните продукти, и не само на тях, а и на всякакви други продукти, които са с една марка, но с различен състав в различните държави, налагаме и санкции при трансгранични нарушения, обясни Йоурова.

В някои държави членки вече е възможно потребителите да заведат колективен иск в съда, но сега тази възможност ще бъде въведена в целия Европейски съюз, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и обясни защо е толкова важно да се даде на потребителите този нов инструмент и как ще става колективното оплакване от потребителите при нарушения. Обезщетенията, които ще получават потребителите, ще се изчисляват въз основа на масовата вреда, поясни Маргаритов и допълни, че в зависимост от ситуацията, сумите могат да бъдат различни.

Вера Йоурова уточни, че наказателните мерки няма да са толкова строги, колкото са в някои държави членки на ЕС, но санкциите трябва да се хармонизират, за да не може търговецът да избере държавата, в която е евтино да се лъже. Еврокомисарят очаква промените да бъдат одобрени от Европейския парламент до края на мандата му и да влязат в сила от 1 януари 2020 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!