Положителните знаци за Скопие и Тирана от ЕК са шанс за България, смятат български евродепутати

Снимка: БГНЕС


Месец преди дългоочакваната среща на върха в София "Европейски съюз - Западни Балкани" от Брюксел дойде оптимистичен сигнал. Европейската комисия препоръча началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания. В доклада на Еврокомисията се посочва, че от шестте страни от Западните Балкани Черна гора и Сърбия имат сериозен напредък в преговорния процес, работи се и с властите на Босна и Херцеговина и с Косово.

Огромен пробив и шанс за България, който страната ни трябва да използва. Така звучат коментарите на българските евродепутати по темата. На фона на положителните знаци за Скопие и Тирана - Брюксел обяви, че към момента няма да бъдат отваряни нови прговорни глави с Турция. Анкара коментира, че ЕС не се отнася справедливо и обективно към нея.

Въпреки политическите различя българските евродепутати са единни в оценката си, че новината, която дойде от ЕК е успех и за България.

Евроинтеграцията на Македония е част от Българския национален интерес, заяви евродепутатът от Групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Въпреки положителните сигнали от Брюксел, въпросът все още остава висящ заради продължаващите преговори за името на бившата югославска република, които блокират европейския път на Скопие.  

Според Джамбазки Гърция може да изтъргува споразумението за името срещу опрощаване на дълга. А евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев подчерта, че Брюксел дава  важен сигнал за сигуростта на региона. Радев припомни и думите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който заяви, че без европейска перспектива - съществува риск от нови въоръжени конфликти в региона.

Предстедателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също определи като добра новина препоръката на Брюксел. Според него евроинтеграцията на Македония е въпрос и на политическо съзряване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!