Хърватският премиер Андрей Пленкович за бъдещето на Европа

Снимка: БГНЕС


Нашият път трябва да води напред, а не назад. С тези думи хърватският премиер Андрей Пленкович се обърна към евродепутатите по време на дебата, посветен на бъдещето на Европа. В началото на февруари министър-председателят стана вторият лидер от Евросъюза, който говори за предизвикателствата пред Стария континент.

Най-младата страна членка на Съюза, която се присъедини на 1 юли 2013 г., Хърватия бързо започна да взима отношение и да предлага решения за икономическите и политическите предизвикателства пред Общността, а наскоро дори обяви, че е готова да приеме еврото.

Пред Европейския парламент Пленкович изтъкна европейска път на Загреб.

Хърватия влезе в Европейския съюз, за да гради и развива европейския проект заедно с нашите партньори, за да изгради бъдещето на основата на равенството: равенство между държавите, гражданите и на възможностите. Всички наши граждани трябва да усещат ползите от членството в ЕС. Те трябва да участват активно в продължаващото му изграждане, заяви хърватският премиер.

Пленкович също така подчерта значението на растежа и сближаването и че всички членки на ЕС трябва да напредват равномерно.

За Хърватия първата рамкова седемгодишна програма беше от огромно значение. Резултатите ще се видят в бъдеще. Трябва разбира се да има капацитет за усвояване и ясни и прозрачни процедури, като в самото финансиране трябва да бъде по-ясно за бенефициентите, в случая хърватските граждани. Включително да се приемат новите национални механизми в тази област.

Като едно от основните предизвикателства пред Евросъюза Пленкович посочи Брекзит и го нарече „лошо решение”, от което губи както Великобритания, така и останалата част от Европа.

Като  европеец аз уважавам решението, но и съжалявам. Излизането на Великобритания е резултат от популизъм и кампания по дезинформация, които доведоха до последици като липса на информация за това какво значение има Европейския съюз за своите граждани. Надявам се, че процедурата в съотвествие с член 50, ще доведе до споразумение за оттеляне, което ще гарантира правната сигурност и яснота за гражданите и бизнеса от двете страни, подчерта Пленкович и призова за мирно решение чрез диалог на граничния спор между Хърватия и Словения, които взаимно оспорват общата си морска граница.

Андрей Пленкович заяви: Неразрешените споров между нашите страни трябва да се решат по мирен път чрез диалог и преговори, като целият процес трябва да бъде много ясен и принципен. Това е нашето послание. Хърватия няма никакво намерение да създава проблеми на своите съседи. Напротив - ние направихме всичко, за да споделим опита си с нашите съсед. Опитът по пътя на присъденяването към ЕС, за да могат те да почерпят от него.

По време на последвалия дебат повечето от лидерите на парламентарните групи приветстваха отдадеността на Пленкович на една по-демократична Европа. Те използваха начина, по който Хърватия се раздели с трудната си скорошна история, като пример за това как с много работа и постоянство е възможно да се постигне едно светло бъдеще в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!