Готовността на България за въвеждане на качеството "планински продукт"


Терминът за качество "планински продукт" се въвежда за първи път в европейското законодателство през 2012 г. Две години по-късно в Регламент на Европейската комисия се предлагат точни насоки за прилагане: растениевъдството трябва да е изцяло  в планински регион, при животновъдството - последните две трети от живота на всяко животно трябва да е в планината, а 50 % от фуража също  да е от този регион. Терминът „планински продукт“ може да се използва за продукти от пчеларството, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.  България може да е една от първите държави в Европейския съюз, която  въвежда означението за продукт, произведен в планината след Австрия, Франция, Италия и Румъния. Българският евродепутат  Момчил Неков, който е един от докладчиците в Европейския парламент за земеделието в планинските региони, оповести ползите за произодителите:
"Да дадем по-голяма видимост на производителите в планинските региони, на продуктите, които са много по-качествени, тъй като климатът там не е замърсен. Също така, по-голяма информираност на потребителите, защото сега има производители, които злоупотребяват с картинки, на които е изобразена планина, и по този начин се прави асоциативна връзка между планината и определен продукт."
Две експертни работни групи с български държавни институции и браншови организации, заедно с производители от планински региони, подготвят проектонаредба, която ще бъде внесена в министерството на земеделието и храните. Министерството също проучва възможността  за създаване на специализирано звено към Българската агенция за безопасност на храните от различни институции за контрол, информира Момчил Неков:
"В случая трябва да се направят някои процедури за избор на контролен орган, който да следи за спазването на изискванията, които са записани в Регламента. Смятам, че до няколко месеца реално тази Наредба може да се въведе в българското законодателство и да кажем от следващата година да започне да се използва."
Въвеждането на сертификат за качество "планински продукт" се приветства и от планински производители.  Това би им предоставило видимост на продуктите, които са с специфични характеристики, защита срещу имитация и злоупотреби, и възможност за получаване на субсидии за участие в промоционални програми.
Милкана Йорданова - председател на сдружение "Планинско мляко":
"Като се акцентира върху качеството на тези продукти, и още повече, голяма територия от България може да използва ресурсите, които има, защото те в момента не се използват. И нашият апел е: следващият момент в подкрепата трябва да бъде насочена към специални програми за семейните ферми."
Регламентът за въвеждането на качеството "планински продукт" не натоварва финасово и административно планинските производители, посочва евродепутатът Момчил Неков:
"Не говорим тук за допълнителни финансови или административни тежести - просто, всеки който има право, минава този контрол и има право да си слага това лого. Планинският продукт като термин за качество би подпомогнал този процес, би подпомогнал производителите в тези региони, и те могат да направят много по-лесно връзка тогава с ресторантьори, хотелиери, които да им изкупуват директно продукцията, и да има обща печалба и за двете страни чрез регионални туристически пакети"

За Евранет +: Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!