Юлия Реда призова за по-добра реформа на авторските права в Европейския съюз

Eвродепутатът Юлия Реда, член на Пиратската партия на Германия и заместник-председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс, посети в петък София за да говори пред медии, студенти и граждански организации за реформата на авторските права в Европейския съюз.

Тя включва въвеждането на т.нар. „филтри на входа” за авторско съдържание, които би трябвало да възпират качването в мрежата на чужда интелектуална собственост. Според Юлия Реда тези филтри ще ограничат много творчески и политически дейности в Интернет. Особено засегнати ще са малките платформи и независимите автори.  

„Филтрите за авторско съдържание вече се употребяват от някои сайтове и често правят големи грешки, особено когато разглеждат материали, които не са им толкова добре познати. Наскоро Twitter се опита да се пребори с руските ботове. Платформата започна автоматично да изтрива профилите на хора, които пишеха на кирилица. Ютюб пък беше изтълкувал като неправомерна употреба на авторско съдържание клип, сдържащ котешко мъркане. Трябва да имаме едно на ум, че тези филтри не са толкова интелигентни”.

Според Юлия Реда е напълно възможно под предтекст за опазване на авторските права да се упражнява и цензура.

„Вече има много примери за това как авторското право се използва за да се цензурира политическа информация. Например в Германия имахме случаи, в които Правителството отказва да предостави документи за собствените си политики, твърдейки, че те са защитени от авторски права. Това е един оправдан страх”.

В същото време нищо не гарантира на големите студия, медии и компании за забавления печалба от филтрирането на интернет.

„Дори в тези големи индустрии все повече хора разбират, че не е в техен интерес и в интерес на авторите да заключват съдържанието. По-добре да е лесно достъпно и да е лесно за заплащане. Мисля, че единствените компании, които ще имат финансова изгода от въвеждането на филтрите, са IT компаниите, които ги разработват”.

Медиите ще бъдат ощетени и от таксуването на линкове – друго предложение в новата директива за авторските права в единния европейски цифров пазар, според което, всеки който публикува връзка към чужд материал с негово кратко резюме, ще трябва да заплаща за това на автора на материала.

Все пак в Интернет трябва да има регулации, твърди депутатката от Пиратската партия. Като добри примери изтъква мрежовата неутралност и намалените от скоро тарифи за роуминг в Европейския съюз. Трябва да има и реформа в сферата на авторските права. Предложенията за регулации обаче често идват от определени индустрии и в най-добрия случай са само в техен интерес, смята Юлия Реда.

Под българско председателство Европейския съвет прие позицията на правителствата на държавите от ЕС относно реформата на авторските права с новите членове въвеждащи таксуването на линкове и филтрирането на входа. Сега е в ръцете на Правната комисия на Европейския парламент да се пребори за промени в Директивата, но преговорите ще започнат след края на Българското председателство.

„В момента българите, които имат най-голямо влияние върху реформата са Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от Обединените патриоти. Те са двамата български членове на правната комисия, а това е комисията, която се занимава с реформата на авторските права. Тя ще гласува на 20-ти юни и в момента привържениците на реформата имат мнозинство с един глас. И двете политически групи – на Джамбазки и Радев – ще гласуват за филтрите, но ако един от двамата реши да промени мнението си, няма да имат мнозинство. Надявам се да заработят в интерес на обществото, на Българската IT индустрия и на българските библиотеки, които също ще бъдат засегнати от филтрирането на интернет. В ЕНП обикновено немските членове диктуват как да се гласува и дори се чува, че има натиск. Емил Радев твърди, че заплашват позицията му в парламента. Надявам се, че господин Радев няма да бъде впечатлен от натиска и ще гласува според това, което преди е казвал, примерно, че иска да подкрепи библиотеките”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!