Йотингер предупреди европейските избиратели за негативни последици за Европа от възхода на популистите


"Моето притеснение и моята надежда са, че през следващите седмици пазарите и икономическото развитие на Италия ще бъдат толкова силно разтърсени, че това може би ще бъде сигнал към италианските избиратели да не гласуват за леви и десни популисти." Това предупреждение на европейския комисар за бюджетна политика Гюнтер Йотингер разгневи италианците, които ще бъдат управлявани от популисткото правителство на Джузепе Конте. Лидерът на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини определи размахването на пръст от Брюксел като „безсрамна лудост“ и поиска оставката на германския комисар. А Луиджи Ди Майо от популисткото движение „Пет звезди“ написа в социалната мрежа: „Тези хора в Брюксел третират Италия само като лятна резиденция, където прекарват почивката си“.

И макар председателите на Европейската комисия и на Съвета на ЕС, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, да побързаха да се дистанцират от своя комисар, остана горчивият привкус на разделението в Европа и надигащата се популистка вълна. Според самия Йотингер думите му са били неправилно разбрани. Предупреждението на германския комисар са били насочени към всички европейци, които догодина ще трябва да избират нов ЕП. А предизвикателства не липсват: "Европа печели все повече подкрепа. Това донякъде се дължи на лидери, като Ердоган и Тръмп, но и на Брекзит и на нестабилната обстановка в нашето непосредствено съседство. Хората се убеждават, че в европейското семейство могат да оказват по-голямо влияние", смята Гюнтер Йотингер.

На фона на предстояща търговска война със Съединените щати комисарят по бюджетната политика има още един довод в полза на единна Европа: "Какво може да направи Италия или Германия сама? Но като част от ЕС можем да отговорим на Тръмп. Америка е нашият най-близък партньор и приятел, и трансатлантическото партньорство трябва да бъде запазено. Говорим за 330 милиона американци, по-голямата част от които са проевропейски настроени. Просто не бива да допускаме да бъдем разединени, а трябва да говорим с един глас на Доналд Тръмп. Авторитарните лидери в Анкара и Москва, но и във Вашингтон, обичат играта „разделяй и владей“. Ако допуснем да бъдем въвлечени в тази игра, ще загубим. Затова трябва да останем единни."

И докато протекционистката политика на американския президент поставя единството на Европа на изпитание, някои лидери в Източна Европа го подкопават, като залагат на национализма. Пример за това е унгарският премиер Виктор Орбан, както и правителството на Полша, които многократно и достатъчно силно, но у дома, изразяват несъгласието си с политиката на Брюксел. И същевременно разчитат на европейските субсидии. „Знаем, че е така, но това поведение не е приемливо“, смята Гюнтер Йотингер.
Предизборната кампания за европейските избори през май следващата година все още е далеч, но за комисар Йотингер времето за равносметка е дошло. "Мисля, че направихме не малко, за да обединим ЕС. Единни сме в преговорите с Великобритания. ЕС е предпочитан търговски и икономически партньор в целия свят. Но, естествено, освен успехи имаме и провали. Въпреки това съм убеден, че тази Комисия до сега е спазила обещанията си и е отговорила на очакванията."

Дали и европейските граждани са на това мнение, ще разберем след година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!