Проблемите на ЕС трябва да се решават на общоевропейско ниво

Между 17 и 19 юни в София се проведе Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК). Този форум беше заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство. В срещата участваха над 200 парламентаристи от страните-членки на ЕС, както и наблюдатели от страните-партньори на ЕС.
Делегатите приветстваха европейската перспектива за Западните Балкани със силен фокус върху свързаността на региона и подобряване на връзките му с единния пазар на ЕС като стратегически централен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Пленарната среща завърши с приемане на общи Приноси и Заключения на вниманието на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия. В приетите документи делегатите подчертават съществената роля на националните парламенти във функционирането на EС и отдават значение на доброто взаимодействие с Европейския парламент. По отношение на принципите на субсидиарност и пропорционалност участниците в срещата приканват Европейската комисия да подобри качеството на отговорите си към националните парламенти.


В Евранет чуйте Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, Комисар за по-добро законотворчество, междуинституционални отношения, върховенство на закона и Харта на основните права.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!