ЕП призова за забрана на ранните и насилствени бракове

На всеки 7 секунди някъде по по света момиче на възраст под 15 години се омъжва, сочат данните на неправителствени организации.

Преди дни в Страсбург евродепутатите гласуваха за фиксирането на възрастта за брак на 18 години в целия Евросъюз. Те призоваха държавите членки да въведат забрана за ранните и насилствените бракове в законодателствата си и да гарантират нейното спазване.

Според парламентаристите основни причини за този вид съюзи са неравенството, липсата на уважение към жените и момичетата и наследените културни и социални традиции, които поддържат дискриминацията срещу жените.

Резолюцията призовава ЕС да повиши осведомеността по проблема чрез насърчаване на диалога с ръководителите на общности, както и приемането на специални мерки за насърчаването на правата на жените и момичета. Сред тях са въвеждането на сексуално и репродуктивно образование в училищните програми, както и гарантирането на пълен достъп до образование за деца с бежански статут, както и насърчаването на тяхната интеграция.

Мариане Тейсен от Европейската комисия, отговаряща за заетостта и социалните дейности отбеляза, че именно сега е моментът Съюзът да се справи с проблема:
Ние споделяме общ интерес, за да използваме дипломатическата мощ и всички инструменти на ЕС, за да защитим жените от ранни и принудителни бракове. Сега разполагаме с изключителна възможност. Но са необходими повече средства. Защото настоящите не са достатъчни. Трябва и по-дългосрочен ангажимент. Тук говорим за изключителни поражения, защото това се отразява на целия живот както на момичетата, така и на цялото общество.

Авторът на доклада Чарлс Горенс от групата на либералите АЛДЕ заяви: Целта е да дадем политически тласък за решаването на този проблем. Държавите членки на ЕС трбява да бъдат за пример. Те трябва да запишат в законодателството си забрана за брак преди 18 годишна възраст. Без никакви изключения или смекчаващи вината обстоятелства. Това че има някаква традиция и наследяване от поколение на поколение - в никакъв случай не може да бъде извинение. Ако гледаме така на нещата - накрая ще приемем и канибализма, защото той също е част от някакви традиции.

По време на дебата евродепутатите очертаха последствията от този ранните бракове.

Лилиана Родригез от групата на Прогресивиня алианс на социалистите и демократите обрисува проблема с истинска история:
Всички си спомняме историята на йеменското момиче Аниет Али на 8 години. Тя бяга от къщи и се изправя пред съда, за да поиска развод. Тя е била насилствено омъжена и насилена от мъжа си. Момичето е трябвало да работи в кухнята през деня, а през нощта  ебила изнасилвана. Десетки хиляди момичета споделят нейната съдба в повече от 80 държави. Всичко това трябва да бъде забранено и да се смята за престъпление.

Ранните и насилствени бракове са най-често срещани в уязвими държави като тези, засегнати от бедност, нестабилност и конфликти, тези със слаба система за образование или с традиции, които насърчават неравенство.

В някои държави, включително и в България, бракът е разрешен за лица, навършили 16 години, с разрешение от родителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!