14 центъра "Европа Директно" ориентират българите в морето от информация

Една от основните роли на Представителството на Европейската комисия в България е да събира и разпространява информация, свързана с Европейския съюз, както и да обяснява на гражданите как политиките на Съюза се отнасят до тях.

"Ние като Представителство на Европейската комисия в България сме част от Генерална дирекция „Комуникации“ и именно чрез тази комуникация се опитваме да даваме насоки на хората и да им даваме повече информация, така че те самите да могат да се възползват от огромните информационни масиви на съюза." Това обясни Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

В сградата на Представителството на Комисията у нас се намира и Информационният център на Съюза в България – мястото, където гражданите могат да зададат своите въпроси по европейска тематика. Всеки, който има нужда, може да се обърне и към някой от 14-те центъра в България, наречени "Европа Директно", за да получи информация по темите, които ги касаят.

Христо Христов посочи, че в Представителството у нас се получават много сигнали и жалби, директно адресирани до Европейската комисия, но допълва, че много от тях не са от компетенцията на Комисията.

"Европейският съюз е структуриран така, че в него действа така нареченият принцип на субсидираността - всеки един проблем трябва да се реши на най-ниското възможно ниво, най-близко до гражданите. В много случаи компетентни са националните институции.

Понякога, когато имаме запитване, което е в сферата на компетенции на дадена генерална дирекция в Брюксел, ние го препращаме на компетентните колеги, така че се опитване да сме максимално полезни. Разбираме хората, които се чувстват малко объркани в този лабиринт, но се опитваме да даваме максимално точна информация. Например, на хората, които искат да търсят правата си в Европейския  съд, винаги напомняме, че трябва да са минали през всички национални инстанции, защото иначе искът им не би бил приет и няма да бъде разгледан."

Христов пояснява, че правата на европейските институции се простират дотам, докъдето започва националният суверенитет, тъй като според принципите на ЕС държавите-членки са делегирали част от суверенитета си на Съюза, но но много от решенията по ключови теми и политики се вземат на национално ниво.

Още - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!