Ева Майдел: Намаляваме драстично таксите за парични преводи в евро, в България те са най-високи

Таксите за парични преводи в евро от и към България може да намалеят драстично, ако Европарламентът приеме регламент, според който те не могат да са по-високи от тези при левови операции. 

Предложението е на българския евродепутат Ева Майдел, която го представи пред Комисията по парични и икономически въпроси на Европарламента.

В какво се състоят ползите за гражданите от този регламент, госпожо Майдел?

Ние смятаме, че в момента, така да се каже, имаме два типа европейци – тези, които са част от еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, като България, които плащат доста високи такси. С предложението в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички  европейски граждани и също така бизнеси, което е в истинския дух на Европейския съюз.

На кои такси и за какви валутни операции ще се отрази  бъдещият регламент?

Промените планираме да засегнат всъщност всеки един български гражданин, който получава или изпраща пари в евровалута в друга държава-членка на еврозоната. Целта е всички 150 милиона европейци, които живеят в държави извън еврозоната, да имат същите условия при парични преводи на евро както гражданите от еврозоната. Също така промените ще засегнат и шест милиона бизнеса в страните извън евроклуба, които ще станат доста по – конкурентни. В момента в България банките имат най – високите такси в Европейския съюз за получен превод в евро. Той варира между 30 и 60 лева за превод от 10 евро. И съответно българите ще усетят най – голяма полза от тези промени. Така че, на този етап регламентът се фокусира да намали значително таксите върху транзакциите в евро, но в по – нанатъшен момент бихме искали да има разширение за всички валути, за всички преводи в Европейския съюз. Да бъдат с еднакви такси, без значение от валутата. Една от причините да не го изискваме това сега, а когато отпаднат таксите и бъдат значително намалени таксите в евро, е че все пак 80 % от преводите, които се извършват в Европа, са в еврова такса, трансгранична имам пред вид.

Доколкото един евентуален бъдещ регламент бъде узаконен, той действа на държавно ниво, но като се има пред вид, че банките са частни, би ли имало някакви проблеми в тази посока?

Всъщност, това е най – доброто законодателство, което може да бъде направено в тази сфера, защото когато е прието от държавата-членка, следователно независимо дали са частни или държавни институции, те трябва да приложат този регламент. Работим доста усилено с колегите в комисията да направим така, че през 2019-та регламентът да бъде факт и българските граждани осезаемо да усетят намаляването на тези такси. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!