Евродепутатът Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. за разходи свързани с болестите по животните

Тази година се наблюдава сериозно увеличаване при разпространението на болести по животните в Европейския съюз, сред които са африканската чума по свинете и редица заболявания по дребните преживни животни. Най-често това се случва в региони, които граничат с трети страни като Украйна, Молдова и Турция, каквито са България и Румъния. При регистрирането на подобни заболявания се предприемат възможно най-строгите мерки, а именно избиване на болните животни по хуманен начин. Това обаче удря сериозно икономиката на засегнатите региони, тъй като овцевъдството, козевъдството и свиневъдството са единствените възможности за препитание на местното население. Именно заради това българският евродепутат Момчил Неков, в качеството си на член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“ към Европейския парламент, заедно с двама свои колеги от Румъния, внесе предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на Бюджета на ЕС за 2019 г. за разходи свързани с болестите по животните.
Каква е картината в момента по отношение на заболеваемостта и за какво ще се използват исканите средства, ще научим лично от Момчил Неков, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!