Отношенията ЕС - Гърция след края на спасителната програма


Отношенията между Брюксел и Атина след края на спасителната икономическа програма за Гърция остават приоритетна тема и през новия политически сезон. Вниманието ще е насочено към това как Гърция изпълнява поетите ангажименти за развитието си след приключването на отпусканите й досега спасителните траншове. Експерти на Европейската комисия и Европейската централна банка ще следят развитието на процесите и за това дали намеренията на гръцкото правителство за увеличаване на разходите, не крият нови рискове за икономиката. Макар да определи като добра новина и за еврозоната прикключването на спасителната програма, еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси коментира: 
 " Нека не си представяме, че не е необходима дисциплина, че не е необходима реформа. Урокът от миналото не трябва да бъде забравен." 
 Пиер Московиси призова още мащабната програма за реформи да продължи, за да е в полза на гръцкото общество. Еврокомисарят беше категоричен, че Европа ще продължи да подкрепя Гърция.  До сега страната получи заеми от над  61 милиарда евро, благодарение на които и на реформите се  гарантирана фискална устойчивост. През 2017 година бе регистриран и бюджетен излишък. В подкрепа на предприетите от Европа мерки за спасяване на гръцката икономика и в ефективността им  се обяви и генералният секретар на Европейския стабилизационен механизъм Калин Анев - Янсе: 
 " Това помага на Гърция, горе - долу 25 % да намали дълга до 2060 година ". 
Калин Анев- Янсе смята, че Атина ще се справи и дълга:
" Ще може да се изплати и помагаме на Гърция да изплати дълга ". 
От 2010 година досега четири гръцки правителства опитваха да избегнат фалит на страната. За това те  разчитаха на Еврозоната и Международния валутен фонд и разработената от тях програма. Настоящият кабинет смята излизането опеката на кредиторите като повратна точка. Министърът на околната среда и енергетиката  Георгиос Статакис:
 " След дълъг период и толкова много жертви, Гърция се справи " 
Сега усилията на кабинета ще се насочат към стабилизирането на икономиката и намаляване на безработицата. Социалният министър Ефи Ахциолу:
 " В рамките на три години безработицата се е понижила с повече от шест процентни пункта и ще продължи да намалява, като очакваме до септември 2019 да достигне до ниво от 18 на сто."
Остава да разберем може ли Гърция да се справи сама с предизвикателствата пред нея и ще разчита ли отново на протегнатата й ръка от Европа, каквато заявка направи неотдавна председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!