Асим Адемов: Страните от Западните Балкани трябва да направят компромиси помежду си, за да станат част от ЕС

Резултатът от референдума в Македония, който предстои в края на септември, е изключително важен за бъдещето на страната, а и за началото на присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз /ЕС/. 

Ако македонците не приемат името „Северна Македония“ това означава, че за страната не следва нищо хубаво, коментира евродепутатът Асим Адемов:

„Ако референдума е успешен, това е най – добрият вариант за Македония, така страната ще продължи своя европейски път, но не ми се мисли, какво ще последва ако допитването се провали. Това ще бъде наистина връщане назад в исторически план, това ще означава че македонците се отказват от европейския си път. “

Положителният изход от референдума в Македония е една от бариерите, които трябва постепенно да отпадат между страните в региона. Историческите противоречия тук тежат, но е нужен компромис. Друга голяма бариера в региона са отношения между Сърбия и Косово, посочи Асим Адемов, който беше и докладчик за отпадането на визовия режим за бившата сръбска област, която обяви независимост:

„Пътят за отпадане на визовия режим за Косово е отворен, докладът мина с огромно мнозинство. Страната изпълни всички 94 условия, които и бяха поставени преди това, така че беше въпрос на чест от страна на Европейския парламент да каже също своето „да“ за отпадането на визите за косовци в страните от Съюза. Надявам се за 2019 година това вече да е факт.“

Интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност не само за балканските страни, но и по отношение на сигурността и стабилността на ЕС. Необходимо е да бъде постигната религиозна и етническа толерантност.

„Страните от Западните Балкани трябва да разберат, че без компромис в отношенията по между си те няма да могат да вървят напред в развитието си. Такива компромиси са направили и страните от Европа при създаването на Евр. съюз, сега е ред на Балканите“, коментира Асим Адемов.

Според евродепутатът референдума в Македония ще е успешен и това ще е първата страна от Западните Балкани, която след като изпълни условията за прием, ще стане част от Съюза. 

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!