Илхан Кючюк: В Унгария демокрацията се намира в криза

евранет Илхан Кючюк


Европейският парламент реши да даде зелена светлина на процедура срещу Унгария, която може да завърши с отнемане на правото на глас на страната. Правителството на Виктор Орбан обмисля да оспори по съдебен път това решение. По темата за Унгария и бъдещето на ЕС потърсихме мнението на нашия евродепутат Илхан Кючюк.
 
"Процедурата е много дълга, Европейският парламент гласува в квалифицирано мнозинство. 448 колеги подкрепиха резолюцията за активирането на чл. 7. Това е ясен сигнал, че в Унгария демокрацията се намира в криза, човешките права, гражданските организации и тези, които защитават човешките права в Унгария, заедно с върховенството на закона, са в сериозна криза. Нямаше как ЕП да не реагира", обясни той.

Европа не хвърля огън и жупел срещу Виктор Орбан, а защитава своите основополагащи ценности. С този вот ние потвърждаваме какъв съюз искаме, и заявяваме ясно, че ще се противопоставим на популизма и национализма. ДПС със своите евродепутати гласува в полза на демокрацията, върховенството на закона и многообразието, подчерта Кючюк.

"ЕП има една консолидирана позиция и в нея си проличават ясно ценностите на Съюза, накъде Европа трябва да върви. Разбира се, че има и несъгласие, една голяма част от колегите гласуваха против тази резолюция, или се въздържаха. Но, това гласуване посочи кой къде се намира"

Дълбоко разделеното състояние на Европейския съюз излезе на показ в Страсбург във вторник, когато високопоставени представители на съюза нападнаха унгарския премиер Виктор Орбан заради погазването на демократичните свободи и подкопаването на основните права. Процедурата при задействане на член 7 от договора за функциониране на ЕС е дълга и тромава. А дали Съветът ще събере такава огромна подкрепа за процедурата предстои да разберем, каза още Кючюк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!