Бъдещето на Европа на фона на дебата за скоростите, в които трябва да се движи ЕС

Снимка: БГНЕС


Остава ли Европа обединена и какво е бъдещето на европейския проект на фона на динамичните процеси в световен план ? Въпроси, отговорите, на които търсят освен гражданите и европейските политици, на които все по-често им се налага да мислят за промени в Европейския съюз, които да го направят адекватен на световните предизвикателства. Именно реформите в съюза тема за президента на Франция - Еманюел Макрон са причината в европейския дневен ред отново да навлезе темата за Европа на няколко скорости. Самият Макрон неотдавна призна, че скоростта е повече от една и даде пример за това с  Шенгенското споразумение и със споразумението за сътрудничеството в отбраната. Президентът на Франция призова още сигурността на Европа да не зависи от Съединените щати и заяви:

През следващите месеци ще представя проект за укрепване на европейската солидарност в областта на сигурността, защото от нас зависи да поемем отговорността да гарантираме сигурността и европейският суверенитет.

Реформаторските идеи на Макрон все още срещат хладен оптимизъм сред останалите страни-членки, а причината е съпротивата им срещу амбициите на Франция да налага своите идеи. Че разнобой в Европа има, призна и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който изрази : Все по-често учудване от начина, по който обсъждаме своите разногласия. Но не полемичните и често обидни изказвания ще позволят на европейския проект да напредва.”

И в опит да намали съществуващото напрежение и разделение  Юнкер призова за обединение:

Защото само една силна и обединена Европа може да защити гражданите ни от външни и вътрешни заплахи. Една силна и обединена Европа ще даде възможност на своите държави членки да отбележат върхови постижения, отбеляза Юнкер с надеждата апелът му не само да бъде чут, но и да се реализира. А, дали Европа все пак може да се реформира и какъв е начинът за това? Отговорът дава експертът по европейски въпроси и дипломат професор Здравко Попов:

Европа някак си трябва да разбере, че тя не е център на света, че за да  може да оцелее в този глобален свят, който се развива доста динамично тя трябва някак си наистина да разбере, че трябва да остане в големия свят благодарение на идеята си за солидарност и обща политика по много въпроси.

По всичко личи, че "обединение" и "реформи", ще са две от ключовите думи за Европейския съюз и неговото бъдеще в следващите месеци. Време, в което със сигурност на дневен ред ще бъде и дебатът за пътищата, по които Европа ще върви от тук-нататък. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!