Момчил Неков за общата селскостопанска политика

евранет плюс Момчил Неков


Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент прие множество доклади във връзка с
Обща селскостопанска политика (ОСП). Беше приет и доклад за пчеларския сектор. Още за основните препоръки в развитието на пчеларството от докладчика по темата Момчил Неков, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.  

"Финансирането на пчеларския сектор за производство на храни и терапевтични цели трябва да бъде структурирано по един по-целенасочен и ефективен начин и подходящо завишено в бъдещата селскостопанска политика (от 2021 г.). Като докладчик по темата за предизвикателствата пред пчеларския сектор това, което предлагам, е да има директни субсидии за опрашването. Колкото повече земеделието става монокултурно и се използват пестициди, толкова повече застрашаваме бъдещето си"

При обсъждане на новата ОСП, евродепутатът се обяви за целенасочена политика към подпомагане на напояването. Той  постави и въпроса за перспективите пред овцевъдството и козевъдството в ЕС:

"Подкрепа за глава животно и за литър мляко за сметка на монокултурното земеделие"

Да се увеличат двойно средствата за млади фермери и да се изпълнява Общоевропейската стратегия за селските, планински и отдалечени региони, подчерта Неков.

"Имаме потенциал и трябва да го използваме. Държавата трябва да направи така, че да стимулира създаването на организации на производителите, фермерите да се обединяват по секторите"


Навлизането на новите технологии в селското стопанство е сред ключовите фактори за развитието на успешен бранш, каза още Момчил Неков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!