Карлош Моедаш: 100 млн. евро е бюджетът на инвестиционната платформа за биоикономика, която да намали риска за частните компании

Промените в климата, ограничените ресурси и нарушените екосистеми принуждават Европа да преосмисли начина, по който  произвежда, употребява и изхвърля стоки.
Преди близо две седмици Европейската комисия представи план за действие за развитие на устойчива биокономика в полза на обществото, околната среда и икономиката на Европа. По-рано, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че новата стратегия е част от усилията на Брюксел да стимулира растежа, инвестициите и създаването на работни места. Комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш смята, че Брюксел трябва да проправи пътя за превръщането на отпадъците и непотребните предмети в продукти с висока стойност: Опитваме се да се придвижим напред  - от нещо, което преди беше само изследване, към един работещ път, който да покаже какъв ефект ще има биоикономиката върху земеделците, за риболова.  Смятам, че това е бъдещето. Ние наистина искаме да предложим нещо практично на европейските граждани.
1 тон дървесина вместо 1 тон бетон в строителството може да намали отделения въглероден двуокис с над 2 тона. Всяка година в моретата и океаните се хвърлят до 12 милиона тона пластмаса, които могат да бъдат намалени с 90 процента до 2025 година с помощта на биоикономиката. Тя може да превърне водораслите в гориво, промишлените отпадъци - в биологични торове, да рециклира пластмаси, и да произведе мебели и дрехи от отпадъци.
Имахме и „събуждащо обаждане“ в доклада на междуправителствената група за климатичните промени, който казва: „Хора, трябва да направите нещо до 2030 година, ако не искате да се изправите пред нещо по-сериозно“.  Трябва да използваме биоикономиката!, казва комисар Моедаш.   
А тя е възможност да се покажат добрите примери на хора, които не са под светлината на прожекторите, но променят живота в селските райони чрез биоикономика, казва Карлош Моедаш и дава пример:

Преди две години срещнах една невероятна жена - Катя Бастиоли. Тя основа нова компания близо до Сардиния, където имаше петролно-химическа индустрия, която затвори. Тази жена нае в своята компания 1500 работници, останали на улицата - без работа. Тя използва некултивиран артишок и прави от него органични торби за отпадъци. Разви и козметична серия.
Биоикономиката има и икономически ефект. Индустриите, базирани на биопродукти, могат да създадат до 1 милион работни места до 2030 година, особено в селските и крайбрeжните райони.
На базата на одобрения план, Европейската комисия обмисля да въведе 14 мерки през 2019 година, с които да стимулира развитието на биоикономиката. Брюксел планира да въведе обща за Европейския съюз система за наблюдение, която да следи за напредъка към устойчива биоикономика. А за да намали риска за компаниите, които имат интерес да проучват биологични ресурси, Европейската комисия ще създаде платформа за инвестиции в биоикономика, обяснява Карлош Моедаш:
100 милиона евро е платформата за инвестиции, която да намали риска за частните компании. В момента част от тях избягват да инвестират в подобни места,  защото ги смятат за твърде рискови. А каква е функцията на публичния сектор? Да им помогне! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!