Българският глас за бъдещето на Европа е важен и се чува не само около избори

Да критикуваме и да се радваме на Европа, която обичаме - апелира проф. Ингрид Шикова

4
Снимка: Снимка: ЕК в България
„Днес ние, в страните от ЕС, нямаме нужда от нови отговори, а предефиниране на въпросите. Не Какво ще се случи, а Каква Европа искаме…Как да живеем, но и да работим заедно, да бъдем по-конкурентоспособни.“
Така започна форумът „Българският глас за бъдещето на Европа“ и дискусията в Дома на Европа в София като част от поредицата срещи по темата за бъдещето на евросемейството.

Успяхме да излезем от няколко кризи през последните години, защото работихме заедно – отбеляза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Той подчерта, че вярата на европейските граждани в ЕС трябва да подсеща политиците за отговорността тази вяра да бъде опрадвана. Златев припомни, че през м.г. председателят на ЕК представи Бялата книга с 5 възможни сценария за бъдещето на Европа, с което де факто се даде начало на дискусия.

В последните години Европа не действаше стратегически, а по-скоро в режим управление на кризи и това трябва да се промени - бе откровена Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-а.

По думите ѝ предложеният следващ бюджет не е просто счетоводна таблица, а задава стратегическата визия каква Европа искаме. Важно е, че за България и Румъния се предвижда увеличение на средствата по кохезионната политика. Павлова е на мнение, че  Европа се стреми да остане силен играч в областта на икономиката, международната политика и да изпълнява един модерен бюджет. Не може да се позволи Европа да изостава и да догонва други големи световни играчи.

На форума бяха повдигнати въпросите за сигурността и външната политика на ЕС, за взаимоотношенията с Африканския съюз като ключов подход за решаване и на мигрантската криза, за Брекзит, Западните Балкани и разделенията в Евросъюза, за дигиталната икономика, новите професии и други предизвикателства.

Трябва да гледаме по-далеч в бъдещето, да върнем надеждите и идеалите е европейските граждани – апелира проф. Ингрид Шикова, която е сред основателите на специалност "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ние, които обичаме ЕС също имаме право да критикуваме, още повече че го правим ползотворно, градивно. Докато няма сближаване между страните членки – в икономическо и социално отношение, проблемите ще съществуват.

Европа не е само територия, а и дух – акцентира проф. Шикова и подчерта значението на образованието и културата: Като човешки същества имаме нужда от емоция, да се радваме на тази Европа, която имаме.
На дискусията младите хора задаваха въпроси, изразиха мнения. И задоволство от програмата „Еразъм“, която е подсилено и в новия бюджет.

Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, допълни темата на форума „Българският глас за бъдещето на Европа“ като съобщи за платформата „Този път ще гласувам“, изградена за Европейските избори през май 2019 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия