Юри Ратас, премиер на Естония: Европа е мисъл, която трябва да превърнем в чувство

Юрий Ратас
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Европа е мисъл, която трябва да превърнем в чувство. С тези думи премиерът на Естония Юри Ратас се обърна към евродепутатите в Страсбург по време на речта си, посветена на бъдещето на Европа. Той стана поредният лидер от ЕС, който представи в пленарна зала визията си за Стария континент.  

Очертавайки своята визия за бъдещето на Стария континент, Ратас призова за единство, а не еднообразие, като подчерта, че Европа е изправена пред предизвикателства, за които се нужни общи решения.

В сравнение с територията и населението на други страни по света Европа е малка и разнолика, но чрез споделянето на нашия суверенитет и обединяването на нашите сили ние можем да променим света. Силата на Европа е в нейното разнообразие. Нищо не илюстрира това по-добре от съдбата на малките народи. Искам да цитирам думите на бившия естонски президент Ленард Мери, че малките народи в Европа са лепилото и циментът в Европейската конструкция. И точно затова по-малкото разнообразие ще доведе и до по-малко Европа, заяви Юри Ратас.

Най-добрият начин да се предскаже бъдещето е то да се създаде, подчерта Ратас. Той допълни, че е необходимо осигряването на достатъчно средства от бюджета на ЕС, за да бъде отговорено на предизвикателства, като отбраната, климатичните промени и миграцията. По отношение именно на миграцията естонският премиер заяви, че краткосрочните мерки водят до краткосрочни решения. "Ключът е да работим с трети страни" посочи той.
 
Юри Ратас отбеляза, че е време България и Румъния е време да станат част от Шенгенското простраство: Едно от най-сериозните притеснения за нашите граждани е сигурността на Европа. Тя не означава само разходи за отбрана, но и партньорство между съседните страни. Трябва да работим за по-добър синхрон между вътрешната сигурност, граничния контрол и системите за събиране на митническа информация.  Време е Румъния и България да могат да се ползват от това, което ни носи членството в Шенген.

НАТО е в основата на сигурността в Европа, заяви Ратас и приветства засиленото сътрудничество в областта на отбраната между държавите-членки на ЕС. Естонският лидер коментира и темата за набиращия скорост популизъм на Стария континент.

Трябва да засилим проевропейското чувство, за да се борим с популизма. Работим усилено, за да може нашите граждани да се чувстват добре. Предстоящите европейски избори са перфектната възможност, за да обясним нашите позиции. ЕС ни даде толкова много възможности, които днес хората възприемат като даденост. Трябва да говорим за ползите от единния пазар и валута за нашия бизнес, за свободното движение на нашите граждани, както и за програмата Еразъм за нашите студенти, каза естонският премиер.

По време на дебата евродепутатите похвалиха Естония за постиженията й в областта на киберсигурността и дигитализацията. Подчертаха и значението на по-малките страни членки за Европа, както и нуждата повече сигурност и засилване политиката на отбрана пред лицето на руската агресия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!