Европейският парламент гласува нови планове за подобряване качеството на чешмяната вода

Равен достъп до качествена вода и засилване на доверието у потребителите в използването на чешмяната вода като питейна,  която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнениe с бутилираната вода - този план подкрепи Европейският парламент. Решението обаче измина дълъг път. Всичко започна, когато преди четири години Европейската комисия одобри безпрецедентно гражданска инициатива, формулирана като „Право на вода”. Организаторите на подписката конкретизираха исканията си за право на гарантиран достъп до чиста питейна вода, за водоснабдяване и управление на водните ресурси извън правилата за вътрешния пазар. Идеята получи подкрепата на близо 1,9 милиона граждани от общо 13 държави-членки на Европейския съюз - и всичко това доведе до подкрепата преди дни на  актуализираната Директива за питейната вода.
Според новите изисквания страните членки трябва да предприемат мерки, които да помогнат за подобряването на достъпа до чиста вода. Това включва да инсталират достъпни чешми в градове и обществени места и да насърчат безплатното ѝ сервиране в ресторантите, столовете и при кетъринг услугите. Достъпът до качествена вода е потребност за Европа и техните граждани - категоричен е водещият докладчик Мишел Дантен:

"Необходимо е да има информация за качеството на водата, която потребяват гражданите. Качеството и цената са два основни елемента и това трябва да насърчим - чрез тях  гражданите да използват питейна вода от чешмите, от водопроводната мрежа, а не толкова минерална вода. Не знам дали можем да удовлетворим исканията на един, два или пет милиона граждани, но съм убеден, че  много от европейските граждани очакват да им осигурим достъп до питейна вода. Това означава, че трябва да запазим цената на водата ниска, така че всеки да може да потребява, колкото вода му е необходимо, и то с добро качество."

Новият регламент  ограничава максималните допустими количества замърсители като олово (намалено на половина) и вредните бактерии, и залага нива за наблюдение на пластмасови микрочастици, които са повод за безпокойство.
Пиенето на повече чешмяна вода е важна стъпка и за прилагането на Европейската стратегия за пластмасите, представена в началото на януари. Според нея намаляването на употребата на бутилирана вода ще помогне на домакинствата в Европейския съюз да спестят близо 600 млн. евро годишно, а и драстично да подпомогне в борбата със замърсяването. Тревожната статискика сочи, че само за  тази година са закупени повече от 250 млрд. пластмасови бутилки за еднократна употреба, а от тях по-малко от 20% са рециклирани.
Решенията на европейските институции трябва да са постижими и гражданите в целия Европейски съюз наистина да имат по-добър достъп до незаменимия ресурс - водата, предупреди комисарят по околната среда Кармену Вела:

"Целта ни е да гарантираме безопасността на питейната вода в Европа през 21 в. Трябва да се гордеем, че днес повечето граждани на Европейския съюз ползват питейна вода, която отговаря на най-високите стандарти в света. Това е резултат от 30-годишна упорита и последователна политика. Европейската комисия ще поддържа позиция такава, каквато, мисля всички ние подкрепяме - как най-добре да осигурим достъп на европейските граждани до вода и как да гарантираме спазването на възможно най-високите здравни и хигиенни стандарти.  Решението ще доведе до положителна промяна в живота на много хора и ще защитим здравето, безопасността и сигурността на гражданите."

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!